Pyöräilijöiden ja autoilijoiden välisiä kahnauksia selvitellään julkisuudessa vähän väliä. MTV Uutisten teettämästä kyselystä selviää, että valtaosa vastaajista suhtautuu pyöräilyyn kuitenkin myönteisesti.
Tuhannet suomalaiset kaivavat pölyttyneet pyöränsä kesäisin varastoista ja suuntaavat kaupungin kuumille kesäkaduille. Kahnauksilta ei vältytä, kun ajoradoilla ja kevyen liikenteen väylillä sompailevat yhtäaikaisesti jalankulkijat, pyöräilijät ja autoilijat.
MTV Uutisten teettämästä kyselystä selviää, että suurin osa vastanneista suomalaisista suhtautuu vastakkainasettelusta huolimatta pyöräilyyn myönteisesti.
Pyöräily on monelle oiva hengähdystauko kiireisen elämän keskellä.
– Matkustan lentokoneella ympäri maailmaa ja istun palavereissa, joten pyöräily on minulle oikeastaan henkireikä, kertoo helsinkiläinen Pasi Kaskinen.
Myös Anssi Tapola kertoo suosivansa pyöräilyä.
– Tämä on mahtava tapa päästä paikasta toiseen keskustassa. Pyöräreittejä on hyvin saatavilla ja autoilijatkin antavat hyvin tilaa.
Useimmiten syyllinen ratin takana
MTV Uutiset
Kyselyyn vastanneista suurin osa piti autoilijoita useimmiten syyllisinä liikennerikkomuksiin.
Kriittisimpiä tässä asiassa olivat pyöräilijät. Heistä 40 prosenttia ajatteli, että useimmiten syy läheltä-piti -tilanteisiin löytyi ratin takaa.
Autoilijat olivat asiassa neutraalimpia. Kolmasosa piti syyllisinä useammin autoilijoita, toinen kolmasosa syytti pyöräilijöitä.
– Varmaan jokaisesta tienkäyttäjäryhmästä löytyy niitä, jotka eivät noudata sääntöjä ja ajattelevat vain itseään, pohtii Kaskinen.
Lisää neuvontaa, vähemmän sakkoja
MTV Uutiset
Kyselyyn vastanneet toivoivat erityisesti poliisin tarttuvan useammin pyöräilijöiden tekemiin rikkeisiin.
Valvonnan lisäämisen kannalla olivat melkein kaikki tielläliikkujat, joskin pyöräilijät jakautuivat kahteen leiriin. Toinen puoli halusi tarkempaa poliisivalvontaa, toinen puolisko taas oli tyytyväinen nykytilanteeseen.
Ehdotuksia tilanteen parantamiseksi löytyi Helsingin kaduilta paljon.
– Ihmiset tarvitsisivat valistusta enemmän kuin sakkoja, esimerkiksi siitä missä saa ajaa ja minkälaiset pyöräilijöiden liikennesäännöt oikeastaan edes ovat, toteaa helsinkiläinen Sari-Anne Nahkuri.
Poliisi neuvoo tienkäyttäjiä malttamaan ja joustamaan tarvittaessa.
– Ei pidetä kynsin hampain kiinni omista oikeuksistamme, vaan joustetaan, niin että kaikille on turvallista liikkua, neuvoo komisario Pasi Tuominen Helsingin poliisilaitokselta.
Tutkimuksen teki MTV:n toimeksiannosta Corefiner Oy ja siihen vastasi 1003 henkilöä. Virhemarginaali on suurimmillaan 3 prosenttiyksikköä suuntaansa.