Kotitalousvähennys heikkenee tuntuvasti – tämä kaikki muuttuu

Kotitalousvähennykseen on tulossa suuria muutoksia, kertoo Verohallinto. Muutokset koskevat ensi vuoden 2025 alusta lähtien tehtäviä töitä.

Kotitalousvähennystä voi ensi vuoden alusta lähtien saada korkeintaan 1 600 euroa kansalaista kohti vuodessa. Vähennys on 35 prosenttia työn osuudesta, jos ostaa työn tai hankkii palvelun yritykseltä. Tänä vuonna kotitalousvähennystä on voinut saada enintään 3 500 euroa kansalaista kohti.

Lisäksi kotitalousvähennyksen omavastuuosuus nousee nykyisestä 100 eurosta 150 euroon, Verohallinto kertoo tiedotteessaan.

Muutokset ovat osa valtionhallinnon säästöjä. Hallitus antoi asiasta esityksen tänään.

Hallitus arvioi esityksessään, että kotitalousvähennykseen tehtävät muutokset tuovat 100 miljoonan euron vuosittaisen säästön.

Hoiva- ja hoitotyön erityisasema loppuu 

Tällä hetkellä vähennystä voi saada 40 prosenttia remonttitöiden työn osuudesta ja 60 prosenttia kotitalous-, hoiva- tai hoitotyön osuudesta, jos palvelu ostetaan yritykseltä. 

Enimmäismäärä on tällä hetkellä 2 250 euroa remonttitöistä ja 3 500 euroa kotitalous-, hoiva- ja hoitotöistä sekä fysioterapiasta.

Vuodesta 2022 lähtien kotitalous-, hoiva- ja hoitotyöstä on väliaikaisesti saanut korotetun kotitalousvähennyksen, mutta vuodenvaihteessa näiden töiden erityisasema lakkaa. 

–Eniten kotitalousvähennyksen muutokset vaikuttavat niihin, jotka ovat hyödyntäneet vähennyksen enimmäismäärän. Vuodesta 2025 alkaen remonttitöistä voi saada 650 euroa vähemmän ja kotitalous-, hoiva- ja hoitotyöstä jopa 1 900 euroa vähemmän vähennystä kuin tänä vuonna, ylitarkastaja Petri Manninen toteaa tiedotteessaan. 

Kotitalousvähennys pienenee myös silloin, jos palkkaa työntekijän. 

Vuodesta 2025 alkaen ihminen voi vähentää verotuksessaan 13 prosenttia palkasta ja sen sivukuluista, jos palkkaa työntekijän tekemään kotitalousvähennykseen oikeuttavaa työtä.  

Veroilmoitukseen vähennykset vanhoilla ehdoilla 

Muutos koskee kaikkia vuonna 2025 ja sen jälkeen tehtäviä töitä.  

Jos siis keväällä 2025 täydentää esitäytetylle veroilmoitukselleen kotitalousvähennystä vuoden 2024 aikana teettämistä töistä, saa vähennystä vielä nykyisten määrien mukaisesti, jos lasku on maksettu vuoden 2024 puolella. 

Kotitalousvähennyksen voi ilmoittaa keväällä esitäytetyssä veroilmoituksessa. Kuluvan vuoden vähennyksen voi ilmoittaa jo verokortille. 

Kotitalousvähennys pienentää suoraan maksettavan veron määrää toisin kuin valtaosa verovähennyksistä.  

Öljylämmityksestä luopumiseen korotettua vähennystä 

Jos vaihtaa talonsa tai vapaa-ajan asuntonsa öljylämmityksen toiseen lämmitysmuotoon, kotitalousvähennystä voi vuoden 2027 loppuun saakka saada enintään 3 500 euroa ja 60 prosenttia työn osuudesta, jos työn ostaa yritykseltä. 

Tämä poikkeus säilyy Verohallinnon mukaan siis ennallaan, vaikka kotitalousvähennyksen muut ehdot heikkenevätkin. 

Kotitalousvähennys on yksi suosituimmista verovähennyksistä. Verovuodelta 2022 sitä haki kaikkiaan puoli miljoonaa ihmistä, joille kotitalousvähennystä myönnettiin yhteensä 525 miljoonaa euroa. 

Lue myös:

    Uusimmat