Rikoksen tehneiden naisten taustalla on usein traumaattisia elämänkokemuksia, kuten perheväkivaltaa, seksuaalista hyväksikäyttöä sekä lähisuhdeväkivaltaa. Lisäksi naisvankien koulutus- ja työllistymisaste on usein matalampi kuin miesvangeilla.
Kriminaalihuollon tukisäätiössä kannetaan huolta naisvangeista. Projektipäällikkö Sari Lönnberg kertoo MTV Uutiset Livelle, että naisvangit kohtaavat yleisesti melko paljon ennakkoluuloja.
– Naisvangit kohtaavat yhteiskunnallisia odotuksia ja asenteita ja se vaikuttaa siihen heidän kokemaansa häpeään ja syyllisyyteen, joka on aika voimakasta.
– On tyypillistä, että naiset häpeävät omaa rikostaan ja tuomiota. Vankilaan meneminenkin on todella häpeällistä ja se koetaan hirveän ahdistavanakin, Lönnberg kertoo.
Lue myös: Christinen lupaava urheilu-ura tyssäsi onnettomaan sattumaan – elämänsuunta kääntyi ja vei suomalaisnaisen taposta vankilaan: "En halua palata siihen enää koskaan"
Lönnbergin mukaansa asia kytkeytyy siihen, mitä yhteiskunnassa on totuttu pitämään naisen roolina.
Hän pohtii, että naiset joutuvat ristiriitaiseen tilanteeseen huomatessaan poikkeavansa kyseisestä mielikuvasta.
– Siihen liittyvät ylipäänsä odotukset naista kohtaan ja se millaiseksi miellämme naisen. Se että nainen tekee rikoksen niin se ei jotenkin liity siihen mielikuvaan. Se hämmentää ja tuntuu erikoiselle. Tämä on se minkä kanssa naiset joutuvat elämään.
Juttua muokattu 2.11.2020: Sari Lönnbergin titteli on projektipäällikkö, ei projektikoordinaattori.