Brittitutkimus vahvistaa sen, minkä koiranomistajat jo ennestään tiesivät: koirat käyvät läpi murrosiän aivan kuin ihmisetkin.
Newcastlen ja Nottinghamin yliopistojen tutkimus osoittaa, että ihmisteinien tavoin nuoret koirat elävät myrskyisää aikaa, puberteettia. Tutkimus on ensimmäinen, joka tieteellisesti todistaa koirien käytöksen muuttuvan nuoruudessa, tiedotteessa kerrotaan.
Kuten ihmisillä, myös koirilla murrosikä aiheuttaa herkästi ongelmia auktoriteettien kanssa. Käytännössä tämä tarkoittaa, että omistajan suhde lemmikkiinsä on koetuksella. Pahimmillaan koiran puberteetti johtaa sen hylkäämiseen.
Koirien teinikapina yltyi 8 kuukauden iässä
Tutkimus perustuu 69 koiran otantaan. Roduiltaan koirat olivat kultaisianoutajia, labradoreja tai näiden risteytyksiä. Tutkimuksen aikana koirat olivat 5–8 kuukauden ikäisiä. Jatkotutkimuksessa tarkasteltiin suurempaa 285 koiran ryhmää, jossa oli edellä mainittujen rotujen lisäksi saksanpaimenkoiria.
Tutkijat huomasivat, että kahdeksan kuukauden iässä nuoret koirat alkoivat suhtautua piittaamattomasti omistajiensa – mutta eivät ventovieraiden – käskyihin, mikä vaikeutti kouluttamista. Tällainen käyttäytyminen oli vahvemmin esillä koirilla, joiden kiintymyssuhde omistajaansa oli turvaton. Turvaton kiintymyssuhde aiheuttaa monesti huomionhakuisuutta ja ahdistuneisuutta.
Tutkimus osoitti lisäksi, että turvattoman kiintymyssuhteen omistajaansa luoneet narttukoirat saavuttivat puberteetin muita aiemmin. Ilmiö on tuttu myös ihmisten keskuudesta.
Vaarana hylätyksi tuleminen
Teinien tavoin myös nuoret koirat ovat haavoittuvassa iässä. Vaarana on, että omistaja saattaa tulkita lemmikin murrosikään liittyvän uhmakkuuden ja tottelemattomuuden pysyväksi luonteenpiirteeksi, mikä voi johtaa koiran hylkäämisen tässä iässä. Riskiä hylkäämiseen lisää entisestään se, että puberteetin aikana koiran pentumainen söpöys katoaa.
Tutkijat muistuttavat, että kuten lapsen, myös koiran murrosikä on vain vaihe, joka menee ohi ja joka vanhemman tai omistajan on vain kestettävä.
– On erittäin tärkeää, että omistajat eivät rankaisisi koiriaan tottelemattomuudesta ja alkaisi vetäytyä niistä emotionaalisesti tällä hetkellä. Se todennäköisesti hankaloittaisi ongelmakäyttäytymistä, kuten tapahtuu myös teini-ikäisillä ihmisillä, tutkimusta johtanut Lucy Asher sanoo.
Tutkimus ilmestyi Biology Letters -tiedelehdessä.
Lue myös: Korotatko ääntä koirallesi? Tutkimuksen mukaan huutamisella on surullisia vaikutuksia
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.
Lähteet: EurekAlert, New York Post