Tavallisetkin vaivat voivat olla syövän oireita – lue lista

Tavalliset vaivat ovat yleensä juuri niitä – tavallisia vaivoja, joista ei ole syytä huolestua. Joskus ne kuitenkin kertovat syövästä. Jos jokin oire tuntuu itsepintaisesti häiritsevän, voi olla syytä käydä lääkärissä.

Prevention.com esitteli muutamia tavallisia ja vähemmän tavallisia, syöpiinkin liitettyjä oireita. Suurelle osalle ihmisistä alla luetellut yleiset vaivat eivät ole merkkejä syövistä, mutta joillekin ne saattavat sitä olla.

Yleensä syöpiin liitetyt oireet pahenevat ajan kuluessa, sillä syövätkin kehittyvät hitaasti vuosien kuluessa.

Yskä tai käheys

Flunssa-aikaan yskä on ”kausituote” ja voi kestää viikkojakin. Toisaalta pitkään jatkuva yskä voi johtua myös esimerkiksi kurkunpään syövästä tai keuhkosyövästä. Lääkäriin kannattaa mennä heti, jos yskimiseen liittyy laihtumista, hengenahdistusta tai verta ysköksissä. Jos edellä mainittuja hälyttäviä oireita ei ole, yskän ohi menemistä voi odotella itsekseen kaksikin kuukautta.

Käheys on kurkunpään syövän yleisin oire, ja yli kolme viikkoa kestävän käheyden syy pitäisi aina selvittää.

Pitkäkestoinen kurkkukipu tai nielemisvaikeudet

Kurkkukipu voi johtua tietysti ihan vain flunssasta. Pitkään jatkuva nielemiskipu tai palan tunne kurkussa on kuitenkin myös kurkunpään syövän oire. Lisäksi nielemisvaikeudet voivat johtua ruokatorven syövästä.

Muutokset suoliston toiminnassa

Vaihtelut suolen toiminnassa johtuvat yleensä ruokavaliosta tai vaikka lääkkeistä. Kuitenkin myös ohutsuolen, paksusuolen ja peräsuolen syövät voivat oireilla ripulina, ummetuksena tai tunteena siitä, ettei suoli tyhjene kunnolla. Uloste voi myös muuttua tavallista tummemmaksi tai sisältää kirkasta verta.

Muutokset rakon toiminnassa

Virtsatietulehdukset ovat naisilla yleisiä, ja niistä kertovat tyypillisesti tihentynyt virtsaamistarve, kirvely ja alavatsan jomotus. Mutta oli sitten nainen tai mies, niin tihentynyt virtsaamisen tarve, virtsaamisen pakon tunne ja erilaiset rakon ärsytysoireet voivat kertoa myös virtsarakon syövästä. Noin 85 prosentilla virtsarakon syöpää sairastavista esiintyy ensioireena myös verivirtsaisuutta, mutta ei välttämättä jokaisella virtsaamiskerralla.

Selittämätön kipu

Syöpää sairastavista noin kolmaosalla on kipuja jo, kun sairaus todetaan. Kasvaimet voivat erittää kipua aiheuttavia kemiallisia aineita ja tukkia esimerkiksi ruokatorvea, suolta, virtsanjohtimia tai verisuonia. Etäpesäkkeet saattavat aiheuttaa luustokipuja ja hermoa painavat kasvaimet puutumisoireita. Epämääräiset vatsakivut voivat olla oire esimerkiksi munasarjasyövästä, ylävatsakivut ja selkäkivut haimasyövästä.

Selittämätön laihtuminen

Useamman kilon tahaton laihtuminen voi olla syövän ensioire. Duocecimin mukaan lääkärille kannattaa mennä, jos laihtuu laihduttamatta vähintään viisi prosenttia painostaan puolessa vuodessa – 70-kiloisella henkilöllä tämä tarkoittaisi 3,5 kiloa. Syövät ovat yleisiä syitä tahattomaan laihtumiseen, mutta taustalla voi olla myös muita mahalaukun tai suolen sairauksia tai esimerkiksi psykiatrisia tekijöitä.

Verenvuoto

Veren yskiminen voi olla merkki keuhkokuumeesta, keuhkoputkentulehduksesta tai keuhkoveritulpasta, mutta myös keuhkosyövästä. Veriyskän takia on aina hakeuduttava välittömästi hoitoon.

Veri ulosteessa voi kieliä paksu- tai peräsuolisyövästä. Poikkeava verinen vuoto emättimestä, varsinkin yhdynnän jälkeen ilmenevä, on kohdunkaulan syövän varhaisoire. Nännistä erittyvä verinen neste on joka kymmenennellä naisella merkki rintasyövästä. Veri virtsassa voi viitata virtsarakon syöpään tai munuaissyöpään.

Muutokset luomissa

Luomea kannattaa käydä näyttämässä lääkärillä, jos se on epätarkkarajainen, epäsymmetrinen, suttuinen, polveileva, kooltaan kasvava, monivärinen, punoittava, kutiseva, rupeutuva, verta vuotava tai tuntuu muuten erilaiselta kuin ennen. Muutokset luomissa voivat johtua ihosyövästä.

Kyhmyt

Kaikki oudot kyhmyt on parasta käydä tarkistuttamassa lääkärissä. Jotkut kasvaimet voi tuntea käsin.

Lähteet: Prevention.com, Terveyskirjasto, Kaikkisyovasta.fi

Syöpälääkkeen koekaniini

Huomenta Suomessa haastateltiin joulukuussa 2015 Juho Juutilaista, joka sai levinneeseen syöpään sairastuttuaan mahdollisuuden osallistua lääketestiryhmään. Tulokset olivat häkellyttäviä.

Lue myös:

    Uusimmat