Kuluttajien ilmastoystävällisillä valinnoilla on tuoreen raportin mukaan mahdollista saada aikaan merkittäviä lisäpäästövähennyksiä Suomen ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi. Tärkeimmät keinot liittyvät liikkumiseen ja ruokaan.
Suomen ilmastopaneelin raportin mukaan nykyiset politiikkatoimet eivät näytä riittävän turvaamaan Suomen ilmastotavoitteita. Siksi yhteiskunnan kannattaa sen mukaan tukea ja ohjata kuluttajia tekemään vähäpäästöisiä valintoja.
Lue myös: WWF-pomo MTV:lle: Ihmiset ovat aiheuttaneet miljoonalle lajille sukupuuttovaaran – "Luonnon tila historiallisen huono"
Yksi tärkeimmistä keinoista on raportin mukaan punaisen lihan syömisen ja maidon kulutuksen vähentäminen ja kasvisten käytön lisääminen.
– Kasvisten syöminen on myös terveyssuositusten mukaista, ja viestimme onkin nimenomaan se, että tavallinen ihminen siirtyisi terveysruokavalion mukaiseen ruokailuun. Eli kasviksia reilusti lisää siihen nähden, mitä suomalaiset nyt syövät, ja vähemmän lihaa, ilmastopaneelin jäsen ja Suomen ympäristökeskuksen professori Jyri Seppälä totesi MTV:n Uutisaamussa.
– Jotta päästöt vähenisivät Suomessa, myös maatalouspolitiikan pitäisi tukea muutosta.
9:05
Kuka voi liikkua julkisilla?
Tärkeitä keinoja ilmastonmuutoksen etenemiseen vaikuttamiseen ovat Seppälän mukaan myös energiansäästö ja julkisten välineiden suosiminen liikkuessa.
– Asumisessa olemme tottuneet energiakriisin kynnyksellä säästämään energiaa, mutta niillä, joilla on vielä esimerkiksi öljylämmitys, siitä kiireesti pois, Seppälä listaa.
– Ja liikkumisessa niillä, joilla on varaa ostaa uusi auto, niin sähköautoiluun mahdollisimman nopeasti. Joukkoliikennettä on puolestaan syytä käyttää silloin, kun on mahdollista ja myös taloudellinen ajotapa on yksi keino.
Miten realistista sitten on, että suomalaiset siirtyivät sähköautoilijoiksi ja joukkoliikenteen asiakkaiksi?
– Tietysti kaupungeissa joukkoliikenteen mahdollisuus on ihan eri tavalla saavutettavissa kuin maaseudulla. Sähköautojen markkinat paranevat puolestaan ajan kanssa.
Toimilla on kiire
Seppälän mukaan kaikilla ilmastotoimilla on jo kiire.
– 2020-luku on kriittinen, Seppälä tiivistää.