Nämä tekijät nostavat riskiä korkeaan kolesteroliin

Verikoe
Kolesteroli ei näy päällepäin. Se tulisikin tutkituttaa tasaisin väliajoin.Colourbox
Julkaistu 12.10.2015 06:14

Janiko Kemppi

janiko.kemppi@mtv.fi

Korkea kolesteroli pysytään monissa tapauksissa selittämään elintapojen kautta, mutta taustalla saattaa olla myös tekijöitä, joihin ei voi itse vaikuttaa.

Kolesteroli on haitallista, jos sitä on verenkierrossa liikaa. Liika kolesteroli on merkittävä valtimosairauksien riskitekijä, koska se ahtauttaa verisuonia.

Keräsimme tekijöitä, jotka saattavat nostaa kolesterolia.

Tupakointi

Tupakointi vahingoittaa verisuonten seinämiä tehden niistä herkempiä rasvan kiinnittymiselle. Tupakointi alentaa myös HDL-kolesterolia, eli ”hyvää” kolesterolia.

Ylipaino

Jos painoindeksisi on 30 tai sen yli, saatat usein myös kärsiä korkeasta kolesterolista.

Keskivartalolihavuus

Riski korkeaan kolesterolitasoon saattaa kasvaa, jos olet mies ja vyötärönympäryksesi on yli 102 senttimetriä, tai jos olet nainen ja vyötärönympäryksesi on yli 89 senttimetriä.

Huono ruokavalio

Ruokavalio on usein suuressa osassa korkeasta kolesterolista kärsivillä. Ruokavaliolla voi pienentää kokonaiskolesterolipitoisuutta keskimäärin 10–15 prosenttia.

Kannattaa kiinnittää huomiota siihen, kuinka paljon kulutat kovia eläinkunnan rasvoja. Kasviksia, hedelmiä ja marjoja tulisi syödä vähintään puoli kiloa vuorokaudessa.

Liikunnan puute

Kuntoilu auttaa lisäämään kehon HDL:ää eli ”hyvää” kolesterolia vähentäen samalla LDL:ää eli ”pahaa” kolesterolia.

Diabetes

Korkea verensokeritaso myötävaikuttaa korkeampaan LDL-kolesterolitasoon ja alentaa samalla HDL-kolesterolia. Korkea verensokeri vahingoittaa myös verisuonia.

Ikä

Riski kärsiä korkeasta kolesterolista saattaa nousta iän karttuessa. Yli 45-vuotiailla miehillä ja yli 55-vuotiailla naisilla on korkeampi riski kärsiä korkeasta kolesterolista.

Sukurasite

Korkea kolesteroli saattaa olla perinnöllistä. Tällaisessa tapauksessa muutokset esimerkiksi ruokavaliossa eivät välttämättä alenna kolesterolia.

Lähteet: Sydan.fi, Terve.fi, Terveyskirjasto.fiMedicalnewstoday.com, Webmd.com

Tuoreimmat aiheesta

Sydänterveys