Viidesosa ihmisistä kärsii kivuliaasta suuongelmasta – näin tunnistat, hoidat ja ennaltaehkäiset: "Syntysyy on mysteeri"

shutterstock_518376937
Aftoja on ainakin yhdellä viidesosalla väestöstä. Kuvituskuva.Shutterstock
Julkaistu 10.09.2019 06:33

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Kivuliaisiin mutta vaarattomiin aftoihin ei ole parantavaa hoitoa. Hyvä suuhygienia kuitenkin ehkäisee aftojen syntymistä ja edesauttaa niiden paranemista.

Aftat ovat suun limakalvon haavaumia, jotka ilmestyvät usein ensimmäisen kerran lapsuudessa. Niitä on ainakin yhdellä viidesosalla väestöstä, lapsilla ja nuorilla useammin kuin aikuisilla.

Usein aftan tunnistaa sen aiheuttamasta kivusta, joka vaikeuttaa syömistä ja juomista. Jo ennen aftan puhkeamista alueella voi ilmetä kutinaa.

Aftojen ulkonäölle on tyypillistä valkoinen läiskä ja haavaumaa ympäröivä punoitus. Toisin kuin usein suun ulkopuolella oleva herpes, afta ilmestyy tavallisesti suun limakalvoille. Aftat eivät myöskään tartu.

Tyypillisesti aftat paranevat itsestään reilussa viikossa. Suurten aftojen parantuminen voi kuitenkin kestää useita viikkoja, jopa yli kuukauden. Jos aftan parantumisessa kestää useita viikkoja, suosittelee Hammaslääkäriliitto olemaan yhteydessä hammaslääkäriin.

"Aftojen syntysyy on mysteeri"

Aftoja voidaan hoitaa paikallishoitoaineilla, kuten laastareilla ja sumutteilla, jotka muodostavat aftan päälle suojaavan kalvon. Todella kipeiden aftojen hoitoon voi käyttää myös tulehduskipulääkettä tai paikallispuuduttavaa geeliä, neuvoo hammaslääkäri Hymy Kostamo.

Parantavaa hoitoa aftoihin ei kuitenkaan ole. Vuosien kuluessa aftojen ilmeneminen harvenee.

– Aftojen syntysyy on mysteeri. Jotkut saattavat olla siihen geneettisesti taipuvaisempia. Lisäksi kyse voi olla vitamiinipuutostilasta, suolistosairauksista ja stressistä, Kostamo sanoo.

Toistuvat aftat on yhdistetty Crohnin tautiin, haavaiseen paksusuolentulehdukseen ja keliakiaan. Lisäksi raudan, foolihapon sekä B- ja C-vitamiinin puute voivat lisätä aftojen ilmaantumista. Myös hormonaaliset syyt, kuten kuukautiset, voivat olla syy kivuliaaseen vaivaan.

Hyvä suuhygienia ehkäisee aftojen syntyä

Hyvä suuhygienia auttaa ehkäisemään aftojen syntyä, lievittämään aftakipua ja edistämään aftojen parantumista. Yli 12-vuotiaat voivat käyttää hampaiden harjauksen ja lankauksen lisänä apteekista saatavaa klooriheksidiinisuuvettä tai -geeliä.

LUE MYÖS: Oletko harjannut hampaasi aina väärin? Viisi vinkkiä parempaan hygieniaan

Hammastahnaan voi olla syytä kiinnittää huomiota, sillä markettitahnojen sisältämä natriumlauryylisulfaatti voi herkistää aftan syntymiselle. Natriumlauryylisulfaattia käytetään hammastahnoissa vaahdottavana ja puhdistavana aineena, mutta saatavilla on myös natriumlauryylisulfaatittomia hammastahnoja, kuten Elmex-, Sensodyne- ja Zendium-merkkisiä tahnoja. Vaikka nämä hammastahnat eivät vaahtoa, ne puhdistavat hampaat yhtä hyvin kuin muut hammastahnat, Hymy Kostamo huomauttaa.

Tiettyjen ruokien, kuten suklaan, pähkinöiden ja tomaattien, on osaltaan huomattu olevan yhteydessä aftojen puhkeamiseen. Jos on havainnut näiden ruoka-aineiden nauttimisen jälkeen kärsivänsä aftoista, kannattaa harkita niiden vähentämistä ruokavaliosta.

LUE MYÖS: Tarttuuko herpes oireettomalta tai vessanpöntöltä? "Enemmistö ei edes tiedä saaneensa tartuntaa"

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lähteet: Hammaslääkäriliitto, Terveyskirjasto, Fimea

Tuoreimmat aiheesta

Suun terveys