Nasa tiedotti Hubble-avaruusteleskoopista – jatkaa yhdellä gyroskoopilla

Nasa kertoi tiistai-iltana tilannetietoja uraauurtavasta Hubble-avaruusteleskoopista. 

Nasalta tilaisuuden puhujina olivat astrofysiikkaosaston ja NASAn päämajan tiedeosaston johtaja Mark Clampin, sekä Patrick Crouse, joka toimii Hubblen projektipäällikkönä Nasan Goddardin avaruuslentokeskuksessa Marylandissa.

Clampin kertoi Hubblen ylittäneen arvioidun käyttöikänsä ja jatkavansa matkaansa edelleen. Testien jälkeen Nasa tuli siihen tulokseen, että Hubble jatkaa matkaansa vain yhdellä gyroskoopilla ja toinen toimiva gyroskoppi on varalla. 

Hubble-avaruusteleskoopissa on yhden gyron tila, jota voidaan käyttää normaalin kolmen gyron tilan sijasta, jos neljä tai viisi sen kuudesta gyrosta pettää. Kyseessä on monivaiheinen prosessi, jossa Hubble asetetaan yhä lähemmäs kohdetta sen antureiden tarkkuuden perusteella. 

Crouse halusi alleviivata Hubblen pystyvän näin jatkavan tutkimusta ja tieteen tekemistä tietyin rajoituksin. 

Mullistava teleskooppi

Ennennäkemättömän tarkkoja kaukaisia kuvia ottava Hubble-avaruusteleskooppi meni muutama päivä sitten automaattisesti niin sanottuun suojatilaan, kun yksi teleskoopin kolmesta vielä toimivasta gyroskoopista alkoi antaa virheellistä tietoa. 

Gyroskooppien avulla Hubble asemoidaan osoittamaan oikeaan suuntaan. Hubblen toiminnan aikana kyseisiä gyroskooppeja on jouduttu vaihtamaankin.

Kaikkiaan Hubblessa on kuusi gyroskooppia, jotka kaikki vaihdettiin vuonna 2009. Hubble laukaistiin kiertoradalleen 24. huhtikuuta vuonna 1990.

Hubblen laukaisua viivästytti muun muassa Challenger-sukkulan onnettomuus vuonna 1986. Sukkulan räjähdettyä kaikki Nasan avaruusalukset asetettiin kahden vuoden lentokieltoon.

Hubblen kuvat ovat auttaneet tähtitieteilijöitä ymmärtämään monia astrofysiikan keskeisistä ongelmista. Tieteen Kuvalehden mukaan sen avulla on päästy tutustumaan kaukaisiin tähtisumuihin, kierteisgalakseihin ja tähtijoukkoihin. 

Vuonna 2022 Hubble kuvasi kaukaisimman koskaan havaitun tähden. Earendel-nimen saanut tähti syntyi, kun maailmankaikkeus oli 900 miljoonaa vuotta vanha.

Tekniikan Maailman mukaanEarendel havaittiin gravitaatiolinssimenetelmällä, jossa avaruusteleskoopin ja tähden välissä olevien galaksien valtava painovoima taittaa valoa.

Samalla menetelmällä Hubble havaitsi mös yhdeksän miljardin valovuoden pässä sijaitsevan Ikaros-nimisen tähden vuonna 2018.

 

 

 

Lue myös:

    Uusimmat