Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa törmäsi vuonna 2022 asteroidiin miehittämättömällä Dart-avaruusaluksellaan. Nasan mukaan se onnistui tuolloin kokeessaan muuttamaan Dimorphos-nimisen asteroidin kurssia.
Asteroidia ei pidetty uhkana maapallolle, vaan kyseessä oli Nasan testi selvittää, voitaisiinko jatkossa maata uhkaavan asteroidin kurssia muuttaa. Testi oli onnistunut, mutta siitä on kuitenkin aiheutunut ennakoimattomia seurauksia.
Science Alert -tiedesivu uutisoi, että törmäyksessä Dimorphos-asteroidista irtosi kivenkappaleita, jotka saattavat nyt olla törmäyskurssilla kohti naapuriplaneettaamme Marsia.
Lue myös: Dimorphos-asteroidi on alkanut käyttäytyä kummallisesti
Italian kansallisen astrofysiikan laitoksen tutkijoiden laskelmien mukaan Marsiin saattaa olla kivien takia syntymässä uusia törmäyskraattereita joidenkin tuhansien vuosien päästä. Tutkijat keskittyivät laskelmissaan erityisesti asteroidista irronneisiin 37 kivenmurikkaan, jotka ovat halkaisijaltaan neljästä seitsemään metriä. Laskelmien mukaan murikoista kaksi saattaa syöksyä päin Marsia noin 6000 vuoden päästä ja kaksi puolestaan 15 000 vuoden päästä.
Didymos (oikealla) ja Dimorphos (vasemmalla) DART-avaruusaluksen DRACO-kameralla kuvattuna 27.9.2022 juuri ennen aluksen törmäystä Dimorphos-asteroidiin.NASA/Johns Hopkins APL
Lue myös: Nasa onnistui törmäyskokeessaan muuttamaan Dimorphos-asteroidin kurssia
Lue myös: Nasan historiallisessa törmäyskokeessa mukana suomalaisia osaajia
Marsissa ei ole sellaista kaasukehää, joka kykenisi tuhoamaan kivenpalaset, vaan ne tulisivat törmäämään kokonaisina planeetan pintaan. Tällöin ne saattavat synnyttää halkaisijaltaan jopa 300-metrisiä törmäyskraattereita.
Tutkimus on julkaistu Monthly Notices of the Royal Astronomical Society -julkaisussa.