Dimorphos-asteroidi on alkanut käyttäytyä kummallisesti

Nasan Dart-luotaimen törmäyksen kohteeksi joutunut Dimorphos-asteroidi on alkanut käyttäytyä kummallisesti.

Asiasta uutisoi muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa törmäsi vuosi sitten lokakuussa asteroidiin miehittämättömällä Dart-avaruusaluksellaan. 

Nasan mukaan se onnistui tuolloin kokeessaan muuttamaan Dimorphos-nimisen asteroidin kurssia.

Törmäyksellä saatiin Dimorphosin noin 12 tunnin kiertorata suuremman Didymos-asteroidin ympäri lyhenemään noin puolella tunnilla.

Asteroidia ei pidetty uhkana maapallolle, vaan kyseessä oli Nasan testi selvittää, voitaisiinko jatkossa maata uhkaavan asteroidin kurssia muuttaa.

– Tällä osoitimme, että Nasa valmistautuu kaikkeen, mitä universumi meidän eteemme heittää. Nasa osoitti olevansa vakavasti otettava planeetan puolustaja, Nasan johtaja Bill Nelson totesi tuolloin.

Jokin tuntematon voima vaikutti asteroidiin

Nyt asteroidi on alkanut käyttäytyä oudosti. Asian huomasivat kalifornialaisen sisäoppilaitoksen opettaja Jonathan Swift ja hänen oppilaansa koulun teleskoopin avulla.

Heidän mukaansa yli kuukausi törmäyksen jälkeen Dimorphosin kiertorata alkoi hidastua entisestään, mikä oli epätavallista ja odottamatonta.

Jokin tuntematon voima vaikutti siis vielä törmäyksen jälkeen asteroidiin lyhentäen sen kiertoaikaa.

Ryhmä esitteli havaintonsa tähtitieteilijöiden yhdistyksen American Astronomical Societyn kokouksessa.

Tähdet ja avaruus -lehden mukaan myös amerikkalaiset tähtitieteilijät olivat raportoineet asteroidikuun kiertoradan lyhentyneen aiemmin tiedettyä enemmän.

Asteroidin pinnalle on saattanut sataa kiviä

Yksi selitys sille, miksi asteroidin rata muuttui vielä niin kauan törmäyksen jälkeen, on että törmäyksen ilmaan sinkouttama materiaali putosi lopulta takaisin asteroidin pinnalle ja muutti sen rataa entisestään.

Euroopan avaruusjärjestö on käynnistämässä parhaillaan Hera-nimistä hanketta, joka saattaa paljastaa lisätietoja siitä, mitä asteroidille tapahtui törmäyksen jälkeen.

Hera on määrä laukaista lokakuussa, ja sen kaavaillaan saapuvan Didymos-asteroidin luokse vuonna 2027.

Hera on tärkeä myös Suomelle, koska pääluotaimen mukana matkaa APEX-nanoluotain.

 

Lue myös:

    Uusimmat