Naton kaksipäiväinen huippukokous alkaa tiistaina Madridissa. Kokoukselta odotetaan Suomen ja Ruotsin hyväksymistä Naton kandidaattijäseniksi, mutta MTV Uutisten kansainvälisen politiikan asiantuntija ei odota vielä läpimurtoa.
Nato-huippukokouksen Suomen delegaatioon kuuluvat presidentti Sauli Niinistön lisäksi ulkoministeri Pekka Haavisto ja puolustusministeri Antti Kaikkonen. MTV Uutisten kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E.J. Penttilä odottaa kokoukselta vain yhtä asiaa.
– Se on se, että Suomi ja Ruotsi hyväksyttäisiin nyt kandidaattijäseniksi tässä kokouksessa, Penttilä kertoo Uutisaamussa.
Penttilän mukaan voi olla, että läpimurtoa voidaan vielä joutua odottamaan.
– Tällaisia kansainväliset kokoukset ovat, voidaan saada meille myönteinen tulos, mutta näyttää vielä epävarmalta.
Toiveena on ollut se, että Madridin kokoukseen mennessä Suomi ja Ruotsi oltaisiin saatu Naton jäsenehdokkaiksi. Penttilän mukaan Nato haluaa näyttää Venäjälle pystyvänsä nopeisiin liikkeisiin, joten nopea ratkaisu olisi Naton uskottavuuden kannalta tarpeellinen.
Mitä Turkilta voidaan odottaa kokouksessa?
Penttilän mukaan Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan tuntuu pelaavan nyt joka suuntaan. Turkin vaatimukset kohdistuvat Suomeen, Ruotsiin, Natoon ja Yhdysvaltoihin.
– Vaikeaa tässä on se, että presidentti Erdoğan pelaa ikään kuin joka suuntaan samaan aikaan, ja silloin on vaikeaa sanoa, että jos tämä asia ratkaistaisiin, niin päästäisiin eteenpäin.
– On tällainen diktaattori, joka pelaa omaa peliään ja oikeastaan siihen ei varmasti auta mikään muu kuin se, että Yhdysvaltain johdolla saataisiin jonkinlainen ratkaisu aikaan, Penttilä sanoo.
Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana.
Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12.
Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä.
Penttilä on aikaisemmin onnistunut ennustamaan oikein Suomen Nato-prosessia. Tällä kertaa hän ei lähde ennustamaan tulevaa, sillä tilanne vaatii vielä lisää informaatiota. Penttilän mukaan ratkaisua lähdetään hakemaan Madridin kokouksen ensimmäiseen päivään.
– Sanoin aikaisemmin, että 40 prosentin mahdollisuus on siihen, että ratkaisu löytyy, niin ehkä 30-40 prosenttia on yhä mahdollista.
10:48Katso koko haastattelu tästä.