Nato-johtaja Suomessa: "Ette ole enää koskaan yksin"

Suomessa vieraileva Naton sotilaskomitean johtaja Rob Bauer sanoo olevansa hyvin vaikuttunut Suomen puolustuskyvyistä ja kokonaisturvallisuudesta.

Hänen mukaansa sotilaskomitean vierailu Lappiin on vahvistanut käsitystä, jonka mukaan Suomi on valmiuden osalta malliliittolainen.

Amiraali Bauerin mukaan Suomen siviiliyhteiskunnan ja sotilaallisen maanpuolustuksen yhteistyö on inspiraation lähde kaikille Nato-liittolaisille.

Bauer sanoi sotilaskomitean vierailun olevan myös muistutus siitä, että kaikki muut liittolaiset ovat valmiita puolustamaan Suomea.

–  Ette ole enää koskaan yksin, Bauer vakuutti lehdistötilaisuudessa Rovaniemellä keskiviikkona.

Lehdistötilaisuudessa nousi myös esille uusien jäsenmaiden lopullinen sijoittuminen Naton komentorakenteeseen.

Bauerin mukaan keskustelu ovat yhä kesken, mutta tällä hetkellä ajatuksena on, että kaikki Pohjoismaat sijoittuisivat Yhdysvalloissa sijaitsevan Norfolkin yhteisoperaatiojohtoportaan alaisuuteen.

–  Mutta asiasta ei ole vielä päätetty -- päätös tästä tehdään myöhään tänä vuonna tai aikaisin ensi vuonna, koska siihen mennessä olemme päivittäneet strategiset suunnitelmat. Kaikki liittyy kaikkeen, Bauer kertoi.

Suomi ja Ruotsi ovat tällä hetkellä Hollannissa sijaitsevan Brunssumin yhteisoperaatiojohtoportaan alaisuudessa, kuten esimerkiksi myös Baltian maat.

Naton sotilaskomitea on tutustunut vierailullaan Pohjois-Suomessa käynnissä olevaan Northern Forest 24 -harjoitukseen, jossa on mukana muun muassa yhdysvaltalaisia joukkoja.

Vierailua isännöivä pääesikunnan päällikkö, kenraaliluutnantti Vesa Virtanen kertoi, että Ilmavoimien osallistuminen Romaniassa päätukikohtaansa pitävään Naton rauhan ajan ilmaoperaatioon alkaa ensi viikolla.

Lue myös:

    Uusimmat