Turkin presidentti ja Ruotsin pääministeri tapaavat vielä ennen Vilnan huippukokousta.
Sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg uskoo, että ensi viikolla Naton huippukokouksessa Vilnassa on yhä mahdollista saada myönteinen päätös Ruotsille. Käytännössä tämä tarkoittaisi sitä, että Turkki tekisi selväksi, että se on valmis ratifiointiin.
Stoltenberg kertoi tänään torstaina Brysselissä pitämässään tiedotustilaisuudessa Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin ja Ruotsin pääministerin Ulf Kristerssonin tapaavan vielä Naton huippukokouksen alla Vilnassa maanantaina.
Naton huippukokous alkaa Vilnassa tiistaina, 11. heinäkuuta.
Stoltenberg kertoi tiedotustilaisuudessa, että Ruotsin liittyminen Natoon on saavutettavissa.
– On yhä mahdollista saada myönteinen päätös Ruotsille Vilnan huippukokouksessa ensi viikolla.
– Tietenkään ratifiointi Turkin parlamentissa ei tapahdu ennen maanantaita. Mutta voimme saada tärkeitä poliittisia päätöksiä, Stoltenberg sanoi.
Turkin, Ruotsin ja Suomen edustajat tapasivat torstaina Brysselissä keskustellaakseen Ruotsin jumiutuneesta Nato-jäsenyysprosessista.
Kokoukseen ovat osallistuneet tällä kertaa aiemman virkamiestason tapaamisen sijasta myös ulkoministerit. Suomea kokouksessa edusti ulkoministeri Elina Valtonen (kok.).
Lue myös: Presidentti Biden: "Tuemme täysin Ruotsin Nato-jäsenyyttä"
"Ruotsi ottanut merkittäviä askeleita eteenpäin"
Turkki on Ruotsin Nato-jäsenyyden ratifioinnin ehtona toistuvasti vaatinut muun muassa sellaisten ihmisten luovutusta Turkkiin, joilla väitetään olevan yhteyksiä kurdien PKK-järjestöön. Turkki pitää PKK:ta terroristijärjestönä.
Ruotsin ulkoministerin Tobias Billströmin mukaan tilanteessa on tapahtunut edistystä, myös Turkin mielestä.
– Odotamme myönteistä päätöstä ensi viikolla, mutta kyse on loppujen lopuksi Turkin päätöksestä, Billström kertoi Brysselissä tänään.
Stoltenberg toisti viestinsä siitä, että Ruotsi on jo toteuttanut kaikki Madridin kolmikantasopimuksessa täytetyt ehdot.
– Turkin näkökulma on, että Ruotsi on ottanut merkittäviä askeleita eteenpäin, mutta jotain on jäljellä, jotain täytyy yhä tehdä.
Hän sanoi, että nyt työtä tehdään näkemyksen kuromiseksi umpeen.
Turkin lisäksi Ruotsi odottaa ratifiointia Unkarilta.