Toisen maailmansodan aikaan natsi-Saksa pyrki Yhdysvaltojen tavoin kehittämään ydinteknologiaa. Natsien hanke jäi kuitenkin puolitiehen ja liittoutuneet takavarikoivat ydinohjelmaan liittyneitä uraanikuutioita.
Suuri osa natsien uraanista on kadonnut. Joitakin natsien hankkeessa olleita uraanikuutioita on kuitenkin säilytyksessä Yhdysvalloissa ja Euroopassa.
Näidenkään kuutioiden tarkasta alkuperästä ei ole aivan täyttä varmuutta jo sen takia, että 1940-luvulla useat saksalaiset tutkijat yrittivät kehittää ydinteknologiaa.
Lue myös: Raportti: Kiina vahvistaa ydinohjusarsenaalia – nykyinen rakennusohjelma laajin kylmän sodan jälkeen
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Yksi natsien uraanikuutio on yhdysvaltalaisen Pacific Northwest National Laboratoryn (PNNL) hallussa, joskaan tiedossa ei ole, miten uraanikuutio on alunperin laboratorioon päätynyt. Ensin tutkijat haluavatkin vahvistaa tämän kappaleen alkuperän.
Alkuperä selviää radioaktiivista hajoamista ja epäpuhtauksia tutkimalla?
Tutkijat kertovat kehittävänsä menetelmää, jonka avulla eri uraanikappaleiden alkuperä saadaan vahvistettua. Samaa menetelmää käytetään ehkä tulevaisuudessa ydinmateriaalin laittoman kuljetuksen jäljittämiseen, kerrotaan Eurekalert -sivustolla.
Uraanikuutiot sisälsivät valmistumishetkellään melko puhdasta uraania. Ajan kuluessa osa uraanista on muuttunut protaktiniumiksi ja toriumiksi radioaktiivisen hajoamisen seurauksena.
Tutkijat pystyvät pitoisuuksien avulla analysoimaan, milloin uraani on valmistettu. Menetelmää aiotaan vielä tehostaa tutkimalla uraanissa olevia epäpuhtauksia.
Näin voidaan saada selville, missä uraani on louhittu. Näin uraanin alkuperä ajankohtineen saadaan määritettyä jo hyvinkin tarkasti.
Tutkijat kertovat, että ydinaikakauden alkutaipaleelta peräisin olevien kappaleiden kanssa työskentely on kiehtovaa.
– Olen iloinen, että natsien ydinohjelma ei ollut edennyt niin pitkälle sodan loppuun tultaessa, koska muuten maailma saattaisi olla hyvin erilainen paikka, toteaa tutkija Brittany Robertson.