Moni vanhempi kantaa huolta lapsensa nukkumisesta. Lasten uniongelmat ovat kuitenkin hyvin tavallisia!
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on julkaissut tutkimuksen, joka lupaa ensimmäistä kertaa kriteereitä pikkulasten hyvälle unelle.
Tutkimuksen mukaan vanhempien arkiset ongelmat todella ovat totta: pikkulasten uniongelmat ovat hyvin tavallisia. Ne tosin lievenevät usein kahteen ikävuoteen mennessä.
"Yksilölliset erot ovat todella suuria"
Tutkimuksessa on kerätty tietoja lasten vanhemmilta kahdessa keräyksessä: Pirkanmaalla vuosina 2011–2017 ja Turun seudulla 2013–2017. Yhteensä mukana on noin 5 700 lasta.
Moni vanhempi kantoi huolta lapsensa nukkumisesta, ja vauvojen ja taaperoiden unen laadussa oli suuria yksilöllisiä eroja.
– Nyt tiedämme, että yksilölliset erot ovat todella suuria ja nukahtaminen, heräily, yövalvominen ja unirytmi kehittyvät usein eri tahtia, kertoo tutkimuspäällikkö Juulia Paavonen.
Miten paljon lapsen pitäisi nukkua?
Tutkimuksen mukaan puolivuotias nukahtaa keskimäärin 20 minuutissa. Kaksivuotias lapsi herää keskimäärin kerran yössä.
Siitä, miten paljon lapsen pitäisi nukkua, on vaikeaa antaa kaikkiin pätevää suositusta. Lapsi tarvitsee riittävästi unta, mutta tarve on yksilöllinen ja riippuu monista tekijöistä.
Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.
Koska huolestua?
Uniasioista kannattaa keskustella neuvolassa, jos kahdeksan kuukautta täyttäneen lapsen nukahtaminen kestää yli 40 minuuttia tai jos puolivuotias herää öisin 3–4 kertaa.
Neuvolassa kannattaa mainita myös, jos lapsi valvoo öisin pitkään, esimerkiksi jos kahdeksan kuukauden ikäinen lapsi kukkuu hereillä yli tunnin. Vuoden ikäisen ei puolestaan tulisi yöllä valvoa 45 minuuttia tai enempää.
– Ja totta kai, jos vanhemmat ovat kovasti huolissaan lapsestaan tai vanhemman oma jaksaminen on koetuksella, apua kannattaa hakea tätäkin matalammalla kynnyksellä, Paavonen korostaa.
LUE MYÖS: Tunnistatko itsesi? Kuva erilaisista nukkuma-asennoista sai aikaan vilkkaan keskustelun – naiset kertoivat syyn outoon vaihtoehtoon
Lue lisää lifestyle-aiheista!
Lähde: THL.fi