Jos nukkumaanmenosta ei tahdo tulla mitään, asiantuntija suosittelee luomaan silmäyksen lapsen päivärytmiin.
Mannerheimin Lastensuojeluliiton vastaava asiantuntija Anna Weckström kertoo, että MLL:n vanhempainpuhelimessa ja -chatissa pikkulasten nukkumiseen ja uneen liittyvät asiat ovat vuodesta toiseen yleisimpien yhteydenottosyiden joukossa.
– On hirveän tavallista, että perheissä pähkäillään näiden uneen liittyvien asioiden äärellä, hän sanoo Viiden jälkeen -ohjelmassa.
Weckström kertoo, että tyypillisiä unihaasteita pienillä 1–4-vuotiailla lapsilla ovat iltatoimet, nukkumaanmenon vastustelu ja iltalevottomuus. Myös yöheräily, lapsen vaeltelu vanhempien viereen, perheiden nukkumisjärjestelyt sekä lasten painajaiset ovat vanhempia askarruttavia asioita.
Lue myös: Elinikäisiä etuja lapselle! Helppo tapa kehittää aivoja ja vahvistaa suhdetta vanhempaan
Tarkastele lapsen päivärytmiä
Jos lapselle iskee illalla villiyskohtaus tai hän vastustelee nukkumista, Weckström suosittelee aivan ensiksi katsomaan lapsen päivärytmiä kokonaisuutena.
– Sisältyykö lapsen päivään riittävästi virikkeitä, leikkiä, lepoa?
Tasapaino on tärkeää. Tähän liittyy esimerkiksi säännöllinen ruokarytmi.
– Tietysti myös se, onko lapsella riittävästi yhteistä aikaa oman vanhemman kanssa. Saako hän yhdessäoloa ja hellyyttä, mitä tarvitsee kehityksensä tueksi?
Kaikki tämä tukee parempaa yöunta ja rauhoittaa iltoja. Kyse on kokonaisuudesta ja iltaan on hyvä katsoa myös rauhoittavat rutiinit.
Pyydä rohkeasti apua
Unen puute ja väsymys voivat tuskastuttaa koko perhettä. Weckström suosittelee hakemaan apua, jos kamppailu nukkumisen kanssa pitkittyy.
– Kannattaa ottaa asia puheeksi neuvolassa, jossa on tosi paljon tietoa, osaamista ja kokemusta näihin pulmiin.
Uniasiat voivat olla hyvinkin kuormittavia tilanteita, jos esimerkiksi lapsella on menossa kehitysvaihe, jossa testataan rajojen testaamista nukkumaan mentäessä.
– Vanhemman kannattaa matalalla kynnyksellä hakea itselleen tukea.