Netanjahu: Muutamme tasapainoa Libanonin rajalla

Hyökkäyksillä Libanoniin Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu sanoo muuttavansa turvatasapainoa pohjoisella rajalla.

– Lupasin, että me muutamme turvatasapainoa ja voimasuhteita pohjoisessa, ja juuri niin me myös teemme, hän sanoi AFP:n mukaan turvallisuuskokouksessa maanantaina.

Netanjahun mukaan hyökkäysten on tarkoitus ehkäistä Hizbollahin iskuja ennalta.

Lähes samanaikaisesti Hizbollah kertoi iskeneensä maanantaina kostoksi kymmenin raketein kahteen uuteen Israelin tukikohtaan hyökättyään jo kolmeen muuhun aiemmin samana päivänä.

Israelin mukaan Hizbollahin ampumat kymmenet raketit haavoittivat ainakin yhtä ihmistä. Ilmatorjunta pudotti osan ainakin aiemmin ammutuista raketeista ja osa putosi avoimille alueille, kertoi BBC.

Asevoimien nimettömän lähteen mukaan Israelin ilmaiskujen tarkoituksena on vähentää Hizbollahin uhkaa, ajaa äärijärjestö kauemmas rajasta sekä tuhota Hizbollahin eliittiyksiköiden rajan lähelle rakentama infrastruktuuri.

Guterres vakavasti huolestunut siviiliuhreista

Israel ja Libanonissa toimiva Hizbollah ovat tehneet toisiaan vastaan iskuja siitä lähtien, kun toinen Iranin tukema äärijärjestö Hamas hyökkäsi vajaa vuosi sitten Israeliin. Israel alkoi lokakuun alun hyökkäyksen jälkeen moukaroida palestiinalaisten asuttamaa Gazaa raunioiksi ilmaiskuin ja tunkeutui alueelle myös maitse.

Kymmenettuhannet ihmiset ovat joutuneet jättämään kotinsa sekä Israelin että Libanonin puolella lokakuun alun jälkeen.

Israelin tärkeimmän tukijan, Yhdysvaltain presidentti Joe Biden sanoi maansa tekevän työtä tilanteen liennyttämiseksi tavalla, joka tarjoaa ihmisille mahdollisuuden palata turvallisesti kotiin.

Yhdysvaltain puolustusministeriö puolestaan ilmoitti lähettävänsä Lähi-itään Yhdysvaltain asevoimien henkilöstöä pienen määrän lisää. Yhdysvallat on jo aiemmin lähettänyt alueelle tuhansia ihmisiä sotalaivojen, hävittäjien ja ilmatorjuntajärjestelmien ohella.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres on tiedottajansa mukaan vakavasti huolestunut Libanonissa aiheutuneista siviiliuhreista.

YK:n rauhanturvajoukot Libanonin eteläosassa taas varoittivat, että nykyisen vaarallisen tilanteen lisäkärjistymisellä voi olla kauaskantoisia ja tuhoisia seurauksia.

Lue myös:

    Uusimmat