Netanjahu rauhanturvaajille: Poistukaa sota-alueelta välittömästi

Israel käskee 21 libanonilaiskylän asukkaita siirtymään al-Awali-joen pohjoispuolelle.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu kehottaa YK:ta vetämään rauhanturvaoperaatioon Libanonissa osallistuvat joukkonsa pois alueelta.

YK:n pääsihteerille Antonio Guterresille osoittamassaan videoviestissä Netanjahu sanoo, että rauhanturvaajien olisi hyvä poistua alueelta välittömästi.

Ainakin viisi rauhanturvaajaa on haavoittunut Israelin tulituksessa viime päivinä. YK:n rauhanturvaoperaatio Unifil on syyttänyt asemiensa tahallisesta ampumisesta Israelin asevoimia.

Israel on määrännyt myös uusia Etelä-Libanonissa sijaitsevia kyliä evakuoitaviksi.

Israel käskee 21 libanonilaiskylän asukkaita siirtymään al-Awali-joen pohjoispuolelle. Joki sijaitsee noin 50 kilometrin päässä Israelin rajasta, mikä saattaa antaa viitteitä Israelin maahyökkäyksen tavoitteista.

Israel on julkisesti sanonut, että sen Libanonissa käymät taistelut Hizbollahia vastaan jatkuvat, kunnes noin 60 000 kodeistaan evakuoitua israelilaista voivat palata Libanonin raja-alueen lähelle Pohjois-Israeliin, sanoi maan armeijan tiedottaja Daniel Hagari aiemmin.

Israel on väittänyt, ettei se aio hyökätä Libanonin pääkaupunki Beirutiin tai Etelä-Libanonin kaupunkeihin. Armeija aikoo keskittyä raja-alueen kyliin, joissa sen mukaan on äärijärjestö Hizbollahin infrastruktuuria.

Libanonin armeija ei ole juuri sotatoimiin osallistunut.

Mihin "rajattu" maahyökkäys päättyy?

Helsingin yliopiston Lähi-idän tutkimuksen professori Hannu Juusola pitää Israelin julkilausuttuja tavoitteita uskottavina. Hän ei usko, että Israel etenee 10–20 kilometriä syvemmälle Libanonin puolelle.

– Israelin ensisijainen tavoite on pakottaa Hizbollah sellaiseen tulitaukoon, jossa Hizbollah vetäytyisi Israelin vastaiselta rajalta, Juusola arvioi aiemmin puhelimitse MTV Uutisille.

– Israelin kannalta on tärkeää, ettei vetäytymistä sidottaisi siihen, mitä Israel tekee Gazassa, hän jatkaa.

Israel väittää kuun vaihteessa alkaneen maahyökkäyksensä Libanoniin olevan "rajattu", mutta pian taisteluiden alkamisen jälkeen se jo ilmoitti lähettävänsä raja-alueelle uuden divisioonan. 

Israelin joukko-osastojen koot ovat salaista tietoa, mutta divisioonassa on tyypillisesti ainakin 10 000 sotilasta, kertoo yhdysvaltalaismedia CNN.

CNN muistuttaa, että Israel on aiemminkin kertonut sotilasoperaatioidensa tavoitteiden olleen ”rajattuja”, mutta väite on myöhemmin osoittautunut paikkaansapitämättömäksi.

Esimerkiksi vuonna 1982 Israel hyökkäsi Libanoniin. Israelin julkilausuttu tavoite oli tuolloin CNN:n mukaan suorittaa "lyhyt ja rajoitettu" tehtävä, jonka tarkoitus oli tuhota Palestiinan vapautusjärjestö. Israel miehitti Libanonia aina vuoteen 2000 saakka eli 18 vuotta.

Israelin armeijan äskettäin ilmoittama "rajattu" sotilasoperaatio Etelä-Gazan Rafahissa on puolestaan jättänyt jälkeensä rauniokaupungin. Israel on pommittanut Gazan kaistaa jo liki vuoden ajan sen jälkeen kun Gazasta käsin toimiva terroristijärjestö Hamas hyökkäsi Israeliin 7. lokakuuta.

Israelin mukaan sen joukot ovat tunkeutuneet Libanoniin kymmeniä kertoja viimeisen vuoden aikana.

Israelin armeijan lausuntojen perusteella se iski Libanonissa yli 3 600 kohteeseen kymmenen päivän aikana ennen maahyökkäyksen aloittamista.

Lue myös:

    Uusimmat