Presidentti Sauli Niinistö on presidentin esittelyssä vahvistanut lain päivystysuudistuksesta, mutta liittänyt valtioneuvoston pöytäkirjaan lausuman, jossa hän painottaa kielellisten oikeuksien toteutumista.
Niinistö muistuttaa, että oikeus käyttää omaa kieltään, suomea tai ruotsia, on perustuslain turvaama oikeus, jolla on erityinen merkitys sairaalle ihmiselle.
– Tässä tapauksessa se käsitykseni mukaan merkitsee, että päivystyspalveluja voidaan siirtää Vaasasta Seinäjoelle vain, jos siirrettäessä vallitsee varmuus siitä, että potilaat saavat nuo palvelut valintansa mukaan suomen tai ruotsin kielellä. Niinistö toteaa.
Päivystysuudistus keskittää laajimman ympärivuorokautisen erikoisalapäivystyksen 12 sairaalaan. Etelä-Pohjanmaalla laaja päivystys on tarkoitus keskittää Seinäjoelle. Suunnitelma on herättänyt huolta, saavatko alueen ruotsinkieliset potilaat hoitoa omalla kielellään Seinäjoella. Lain soveltamisesta säädetään myöhemmin asetuksilla.
– Kielellisen oikeuden takaaminen on laillisuus-, ei tarkoituksenmukaisuusharkintaa, Niinistö painotti.
Presidentti muistutti, että lain soveltamisesta säädetään asetuksilla, jolloin sekä asetusten antaja että niiden täytäntöönpanijat ovat virkavastuussa siitä, että kielelliset oikeudet käytännössä toteutuvat.
Niinistö toteaa lausumassaan, että lakiehdotuksesta on käyty julkisuudessa voimakasta keskustelua. Tuhannet ihmiset ovat lähettäneet presidentille kirjeitä pyytääkseen, että hän jättäisi lain vahvistamatta.
Harvoin käytetty väline
Presidentti voi kieltäytyvä vahvistamasta lakia, jos pitää sitä perustuslain vastaisena. Näin on tapahtunut harvoin. Tarja Halonen käytti mahdollisuutta vuonna 2001, kun hän halusi selvittää, oliko kaavailtu arpajaislain muutos Ahvenanmaan itsehallintolain mukainen.
Myös presidentin lausumat ovat harvinaisia. Halonen on antanut sellaisen vuonna 2007, kun hallitus oli valmistellut lakiesityksen liittyen potilasturvallisuuteen sairaanhoitajien joukkoirtisanoutumisen yhteydessä. Toinen Halosen lausuma oli vuodelta 2008 ja liittyi Lissabonin sopimuksen ratifiointiin.