Orpo: Suomi tarvitsee Hornetit oman ilmatilansa puolustamiseen

LK suurlähettiläspäivät 210823
Suomen ulkomaanedustustojen päälliköt ja ulkopoliittinen johto kokoontuvat kolmepäiväiseen tapaamiseen Helsingissä. Lehtikuva
Julkaistu 21.08.2023 08:55(Päivitetty 21.08.2023 16:28)
Toimittajan kuva

Inka Jurkka

inka.jurkka@mtv.fi

STT

Toimittajan kuva

Piia Turunen

piia.turunen@mtv.fi

Suomen ulkomaanedustustojen päälliköt ja ulkopoliittinen johto kokoontuvat kolmepäiväiseen tapaamiseen Helsingissä 21.–23. elokuuta. MTV Uutiset seurasi ministerien puheenvuoroja tässä artikkelissa maanantain osalta.

Suurlähettiläskokouksen julkiset osuudet maanantaina 21. elokuuta

  • 9.15 Ulkoministeri Elina Valtosen puheenvuoro
  • 10.30 Valtosen tiedotustilaisuus
  • 11.00 Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavion puheenvuoro
  • 12.15 Tavion tiedotustilaisuus
  • 14.30 Pääministeri Petteri Orpon puheenvuoro
  • 15.30 Orpon tiedotustilaisuus

Päivän päätteeksi pidetyssä tiedotustilaisuudessa nostettiin esille Tanskan ja Hollannin ilmoitus siitä, että ne aikovat toimittaa Ukrainalle F-16-hävittäjiä. Toimittajien kysymyksiin vastanneen Petteri Orpon mukaan keskustelu vastaavanlaisista toimista Suomessa on "loppuun käsitelty".

– Se perusta ei ole hävinnyt mihinkään, että me tarvitsemme Hornetit Suomen ilmatilan puolustamiseen – ja tänä päivänä osana Naton yhteistä ilmapuolustusta ja valvontaa. Kun ne alkavat vapautumaan ja F-35-hävittäjiä alkaa Suomeen tulla, ne (Hornetit) ovat kuitenkin käyttöikänsä päässä. Siksi me emme pysty nyt Hornetien kanssa tähän osallistumaan, Orpo selittää.

Orpon mukaan on selvää, että Suomi jatkaa Ukrainan sotilaallista tukemista kaikilla muilla tavoilla.

– Varmasti seuraavat apupaketit ovat jo pöydillä pohdinnassa.

15:06img

Orpo: Suomi tarvitsee Hornetit oman ilmatilansa puolustamiseen

"On muistettava, että Venäjä on naapurimme"

Pääministeri Petteri Orpo keskittyi päivällä puheessaan ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan. Orpon mukaan Suomi elää nyt historiallista taitekohtaa.

– Voimme puhua nyt suoremmin kuin aiemmin, mutta meidän ei ole syytä lähteä mukaan kilpailuun siitä, kuka huutaa kärjekkäimmin, Orpo sanoo.

– Nato-jäsenyytemme ei ole suunnattu ketään vastaan vaan meidän ja liittolaistemme turvallisuuden vahvistamiseksi, Orpo muistuttaa.

Orpon mukaan Suomen suhdetta Yhdysvaltoihin kehitetään laaja-alaisesti ja tavoitteellisesti ja Suomen on määrätietoisesti suunnattava vientiä Yhdysvaltojen markkinoille.

– Samaan aikaan, kun panostamme länteen, on meidän kuitenkin muistettava, että Venäjä on meidän naapurimme. Meidän on edelleen panostettava siihen, että maastamme löytyy Venäjä-tuntemusta ja kykyä analysoida Venäjän kehitystä jatkossakin, Orpo sanoo.

22:51img

Orpo suurlähettiläspäivillä: On muistettava, että Venäjä on naapurimme

Orpo tuomitsi rasismin

Orpo käytti hyvän tovin puheestaan rasismiin puuttumiseen. Orpon mielestä on hyvä, että keskustelu rasismista on käynnistynyt ja että se käydään perusteellisesti.

– Rasismiin voi puuttua vain tekemällä sen näkyväksi, Orpo sanoo.

Orpo toisti tuomitsevansa rasismin.

– Mielivaltaiselle kohtelulle ei ole sijaa. Samaan aikaan on selvää, että maahanmuuton on oltava hallittua. Humanitäärisen maahanmuuton linja kiristyy (Suomessa) yleispohjoismaalaiselle tasolle, Orpo kuvailee.

– Samalla, kun olemme ylpeitä suomalaisesta yhteiskunnasta, voimme tunnustaa, että meidän on tehtävä vielä paljon, jotta jokainen voi tuntea olonsa hyväksytyksi. Jotta eri alojen osaajat perheineen haluavat tulla Suomeen jatkossakin, Orpo sanoo.

Tavio: Suomen tulee tuoda esille vahvuuksiaan

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavion (ps.) mukaan Suomen ei kannattaisi viestiä maailmalle "tieten tahtoen" vain kielteisistä asioista. 

Suurlähettiläskokouksessa puhunut Tavio kehotti Suomen ulkomaanedustustojen päällikköjä sen sijaan tuomaan esille Suomen vahvuuksia, mikä vahvistaa parhaiten maakuvaamme maailmalla.

Tavion mukaan Suomen kehitysyhteistyössä siirrytään kahdenvälisistä maaohjelmista kohti kansalaisjärjestöjen toteuttamaa yhteistyötä. Maaohjelmissa ja pidemmän tähtäimen kehitysyhteistyössä puolestaan keskitytään niihin valtioihin, jotka ottavat vastaan omia kansalaisiaan, noudattavat kansainvälisiä sääntöjä eivätkä tue Venäjän sotaa Ukrainassa, Tavio sanoi.

21:39img

Katso ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavion puhe suurlähettiläspäiviltä.

Valtonen: Liberaaliin demokratiaan perustuva ajattelu vahvaa

Suurlähettiläskokouksen Helsingissä avannut ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) kiitti puheessaan Suomen suurlähettiläitä ja muita ulkoministeriön virkamiehiä arvokkaasta työstään. 

– Osa teistä työskentelee poikkeuksellisen haastavissa olosuhteissa. Kiitos Kiova, Moskova, Bagdad ja kaikki muut lähettiläät ja lähetystöt työstänne. 

Valtosen mukaan liberaaliin demokratiaan ja kansainväliseen oikeuteen perustuva ajattelu on maailmalla nyt vahvempaa kuin koskaan. Valtonen sanoi suuren kiitoksen tästä kuuluvan Ukrainan "sankarilliselle" kansalle, joka on "puolustanut itseään ja samalla myös meitä".

Valtosen mukaan länsi ei ole koskaan ollut niin yhtenäinen kuin nyt. Natoon ja Euroopan unioniin jonotetaan, Valtonen huomautti.

Suomessa pitää Valtosen mukaan vaalia perusoikeuksia siten, että tänne halutaan tulla myös muualta maailmasta töihin tai perustamaan perhe.

19:54img

Katso ulkoministeri Elina Valtosen puheenvuoro kokonaisuudessaan suurlähettiläspäiviltä.

Niinistö puhuu suurlähettiläille viimeisen kerran presidenttinä

Suurlähettiläspäivillä puhuvat tänään vielä ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavio (ps.) ja pääministeri Petteri Orpo (kok.).

Huomenna tiistaina on vuorossa presidentti Sauli Niinistön puheenvuoro. Niinistö puhuu viimeisen kerran suurlähettiläille presidenttinä.

Ulkoministeriön mukaan tapaamisessa käsitellään moninapaisen uuden maailmanjärjestyksen sekä geotalouden ja teknologian murroksen vaikutusta Suomen ja Euroopan asemaan. Lisäksi esillä ovat EU:n globaalin roolin edellytykset ja Suomen tuore Nato-jäsenyys.

Lue lisää: Suomen suurlähettiläät kokoontuvat Niinistön johdolla dramaattisessa maailmantilanteessa – tästä on kyse

Tuoreimmat aiheesta

Politiikka