Niko Lammisen tyttären Olivian, 1, sydän voi pettää milloin vain – Salkkarit-tähti Axel Milliamilta kaunis ele perheelle

Vaasalainen perheenisä Niko Lamminen otti yhteyttä Axel Milliamiin tämän järjestämän hyväntekeväisyysottelun tiimoilta.

Julkisuudesta tutut henkilöt ottivat toisistaan mittaa hyvän asian puolesta lauantaina 14. syyskuuta, kun Turun Veritas Stadionilla pelattiin Some vs TV-hyväntekeväisyysjalkapallo-ottelu.

Salatut elämät -sarjasta tutun Axel Milliamin, somepersoona Vili Lehtelän sekä lasten ja nuorten kiusaamista sekä syrjäytymistä vastaan taistelevan Projekti Radikaali -järjestön järjestämässä tapahtumassa kerättiin rahaa Tyksin Majakkasairaalan lapsipotilaille sekä Projekti Radikaalille.

Vaasalainen perheenisä Niko Lamminen saapui seuraamaan ottelua lastensa Eetun, 9, ja Olivian, 1, kanssa. Aiheet, joita varten ottelussa kerättiin rahaa, koskettavat läheisesti Lammisen perhettä. Perheen kuopuksella Olivialla huomattiin AVSD-sydänvika maaliskuussa 2023 ja hänet leikattiin ensimmäisen kerran vain kahdeksan päivän ikäisenä.

– Se oli aika sekava tilanne meille. Lähdimme Vaasasta Helsinkiin sairaalaan, ja tuolloin 8-vuotias poikamme jäi isovanhemmille hoitoon. Emme tienneet, tulemmeko edes vauvan kanssa kotiin, Niko kertoi.

Perhe pääsi kotiin kuukausi Olivian leikkauksen jälkeen. Tytölle tehtiin toinen leikkaus syksyllä 2023, ja kolmas on tulossa vuonna 2025 tai 2026.

– Joka päivä on meille uusi päivä, emme osaa suunnitella mitenkään pitkälle. Meille on sanottu, että sydänvian takia Olivian sydän voi pettää milloin vain. Seuraava leikkaus on suunniteltu, mutta sitä ei koskaan tiedä, miten siinä käy, Niko kertoi. 

Perheelle on kerrottu, että kolmannen leikkauksen jälkeen Olivia tulee tarvitsemaan uuden sydämen. Elinsiirtoa voidaan tarvita vuoden tai kahdenkymmenen päästä kolmannesta leikkauksesta. 

Olivian sairaus vaikuttaa koko perheeseen. Nikon mukaan tilanne on näyttäytynyt heille muun muassa taloudellisina haasteina, sillä sairauden hoitaminen on vaatinut matkustamista Vaasan ja Helsingin välillä. Perheellä tulee Nikon mukaan olla myös aina "hätäraha" taskussa, mikäli tien päälle täytyy lähteä pikaisesti.

Sairaus on myös vaikuttanut perheenjäsenten henkiseen hyvinvointiin.

– Eetulle on tullut mielen haasteita, jonka vuoksi jouduimme käymään keväällä 2024 Helsingin lastensairaalassa, sillä Vaasassa ei päässyt yhtä nopeasti psykiatrian puolelle. Helsingistä löytyi sitten apu, Niko kertoi.

Lammisille suurin apu on ollut Sydänlasten liiton kautta saatu etävertaistuki. Niko mainitsee myös We4you-hyväntekeväisyysjärjestön sekä Kummit ry:n, jotka ovat tukeneet perhettä. Paljosta he ovat kuitenkin joutuneet selviytymään myös omine apuineen.

Some vs TV -hyväntekeväisyysottelua järjestämässä ollut Axel Milliam kertoi aiemmin MTV Uutisille Nikon ottaneen häneen yhteyttä sosiaalisessa mediassa. Milliam kertoi Nikon yhteydenoton jääneen erityisellä tavalla hänen mieleensä ja konkretisoineen hänelle sitä, että Suomessa on paljon perheitä, jotka painivat samanlaisten asioiden kanssa.

– Sain yhteydenoton tältä perheenisältä, että hän haluaa jakaa tästä kaiken, mitä pystyy ja auttaa minkä pystyy. Hän jakoi heidän tarinansa ja miten he ovat rampanneet nuoremman lapsen sydänvian takia lastensairaalassa, Milliam kertoi tuolloin.

Viestinvaihdon myötä Milliam kutsui koko Lammisten perheen paikalle hyväntekeväisyysotteluun ja järjesti näille myös majoituksen, jottei perheen tarvinnut ajella iltamyöhään takaisin Vaasaan.

Milliamin ele oli merkityksellinen koko perheelle.

Tämmöinen erilainen päivä antaa paljon jaksamista, ja se, kun näkee, että myös julkisuudessa olevilla henkilöillä on sydän paikallaan. En osaa sanoin kuvailla, miten kiitollinen olen Axel Milliamille, Niko sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat