Nordea Suomen tilanteesta: Hauras

Nordea arvioi, että Suomen lähiajan näkymät ovat vielä hauraat, mutta ensi vuodelle odotetaan laaja-alaisempaa kasvun kiihtymistä.

Nordea nostaa Suomen kasvuennustettaan kuluvalle vuodelle alkuvuoden odotettua paremman talouskehityksen ansiosta. Tämän vuoden talousennustetta nostetaan –1 prosentista –0,5 prosenttiin.

Ensi vuonna Nordea ennustaa bruttokansantuotteen kasvavan 1,5 prosenttia.

– Suomen taloudessa on alkuvuoden aikana nähty piristymistä monella rintamalla, ja bruttokansantuote on kääntynyt varovaiseen kasvuun. Nousevat palkat, laskevat korot sekä hidastunut inflaatio ovat parantaneet kuluttajien ostovoimaa. Asuinrakentamisen aloitukset ovat myös kääntyneet kasvuun Ara-tuotannon vetämänä, ja teollisuuden näkymät ovat piristyneet kesän aikana alkuvuoden lakkojen jälkeen, sanoo ekonomisti Juho Kostiainen tiedotteessa.

Lähiajan näkymät hauraat

Pankki katsoo, että Suomen lähiajan näkymät ovat vielä hauraat.

– Heikentynyt työllisyys ja edelleen heikko ostovoima painavat kuluttajien luottamusta, mikä näkyy monien palveluiden vähentyneenä kulutuksena ja etenkin suurempien hankintojen lykkäämisenä. Lisäksi investointikehitys on edelleen heikkoa, ja syyskuun alun arvonlisäveron korotus tulee kiihdyttämään inflaatiota hidastaen ostovoiman paranemista, Kostiainen toteaa.

Ensi vuodelle odotetaan laaja-alaisempaa kasvun kiihtymistä. Pankki katsoo, että ostovoiman paraneminen ja koronlaskujen välittyminen asuntovelallisille pienempinä korkomenoina lisäävät kotimaista kulutusta.

Korkojen laskun ja globaalin suhdannetilanteen paranemisen odotetaan siivittävän myös investoinnit ja viennin ensi vuonna jälleen kasvuun.

Lue myös:

    Uusimmat