Se, miten puhumme lapsillemme unesta, vaikuttaa merkittävästi myös omaan unensaantiimme.
Monissa perheissä lapset kokevat nukkumisen rangaistuksena. Lapsille opetetaan jo pienestä pitäen, että uni on asia, jota pitää vältellä niin pitkään kuin mahdollista.
Paljon asiaa tutkinut kirjailija Arianna Huffington kertoo uusimmassa kirjassaan, että yksi ensimmäisistä askeleista perheen nukkumistottumusten parantamiseksi on muuttaa tapaa, jolla nukkumisesta perheessä puhutaan.
Kun nukkumisesta tehdään positiivinen asia, nukkumaanmeno helpottuu ja unta saadaan riittävästi.
Vanhempien esimerkki heijastuu lapsiin
Kiire on siirtynyt aikuisten maailmasta myös osaksi lasten elämää. Lasten elämä on täynnä monenlaista toimintaa, kuten koulua, harrastuksia, leikkiä ja digitaalisia laitteita. Nämä asiat saattavat siirtää lapsen nukkumaanmenoa myöhemmäksi ja tehdä heistä rauhattomamman.
Kun lapset vihdoin menevät nukkumaan, alkaa usein vanhempien oma aika. Huolimatta painavasta väsymyksestä, monet vanhemmat ryhtyvät nukkumaanmenon sijaan katselemaan televisiota tai selaamaan Facebookia.
Vaikka oma aika houkuttaisikin, vanhempien kannattaa muistaa, että heidän unenpuutteensa heijastuu myös lapsiin. Kun aikuiset kulkevat kuin sumussa huonosti nukutun yön jälkeen, se vaikuttaa poikkeuksetta myös lapsiin.
Ota rauhoittavat iltarutiinit osaksi elämää
Mitä jos alkaisitte ajatella eri tavalla unesta? Nukkumaanmenon ei tarvitse olla surullinen asia päivän loppumisesta, vaan siitä kannattaa puhua olennaisena osana terveyttä ja onnellista elämää. Lapsille kannattaa kertoa, millä kaikilla tavoilla uni vaikuttaa kehoomme.
Ota rauhoittavat iltarutiinit osaksi perheesi arkea, ja kuunnelkaa yhdessä esimerkiksi rauhoittavaa musiikkia. Huffington muistuttaa, että lasten ylienergisyys johtuu monta kertaa väsymyksestä.
Huffington neuvoo kuuntelemaan omaa kehoaan. Jos tunnet itsesi väsyneeksi pitkän työpäivän jälkeen, himmennä valot ja mene yksikertaisesti nukkumaan.
Lähde: Huffingtonpost