Nuorilta Leijonilta silmiinpistävä ratkaisu – "He tekevät, kuten valmennus päättää"

Lauri Mikkola avaa Saksa-romahdusta: "Annoimme ilmaisia maaleja" 2:10
Näin päävalmentaja Lauri Mikkola avasi Nuorten Leijonien Saksa-romahdusta: "Annoimme ilmaisia maaleja."

Göteborgin monitoimiareenan kupeessa sijaitsevan harjoitusjäähallin torstaiaamun tunnelma kuvasti Suomen alle 20-vuotiaiden miesten jääkiekkomaajoukkueen suorituksia ikäluokan MM-kilpailuissa: valot ovat hämärät, katto on matalalla ja hiljaista on kuin huopatossutehtaalla.

Suomen harjoitusaika oli merkattu kisajärjestäjien papereissa alkamaan kello 10 paikallista aikaa, mutta joukkueen ehkä nälkäisin pelaaja saapui jäälle jo lähes varttia aiemmin. Kolmosmaalivahti Eemil Vinni heitti jäälle aluksi neljä kiekkoa ja aloitti harjoittelun.

Seuraksi liittyneiden maalivahtivalmentaja Markus Korhosen ja videovalmentaja Santeri Hillin jälkeen jäälle ei saapunut muita. Kahden tappion jälkeen olisi luullut, että jäällä riittää nälkäisiä nuoria leijonia.

– Pelin jälkeen päätettiin, että on parempi olla jäältä pois, kerätä voimia huomista varten ja annetaan pojille happea. Takana on kaksi kovaa peliä, Korhonen avasi erikoiselta tuntunutta ratkaisua.

Valmennus päättää

Suomi hävisi tiistaina avausottelussaan Kanadalle 2–5, mikä ei ollut yllätys. Keskiviikon 3–4-tappio Saksalle oli jättiyllätys ja saksalaisten ensimmäinen voitto Suomesta alle 20-vuotiaiden MM-kilpailuissa.

Nuoret Leijonat on kärsinyt maalinteko-ongelmista ja tehottomuudesta etenkin ylivoimalla, joten olisi luullut, että näihin asioihin olisi tartuttu välipäivänä.

Ottiko joukkue mukisematta vastaan tiedon, että on vapaaehtoinen jää ja akkujen lataamista?

– Varmasti joo. He tekevät, kuten valmennus päättää ja luottavat valmennuksen näkemykseen, että tänään on parempi olla pois jäältä ja huilata, Korhonen sanoi.

Maallikon silmään tilanne näyttää oudolta. Torstaina olisi ollut hyvä tilaisuus laittaa kuvioita kuntoon jäällä. Soraääniä ei kuulunut.

– Minun korviini ei kuulunut muuta kuin tehdään tänään näin. Kerätään henkisiä ja fyysisiä voimavaroja.

Ainakin yksi muutos

Harjoitusjäähallin katto on niin matalalla, että kolmosmaalivahti Vinnin korkeuksiin nouseva purkukiekko kolahtaa kattorakenteisiin. Vinni, Korhonen ja Hilli viihtyivät jäällä kolmisen varttia.

Käytännön sijaan muu joukkue selvitti ongelmavyyhtiä hotellilla. Akkujen latailu onkin ollut päävalmentaja Lauri Mikkolan joukkueen avainsana.

MM-kilpailuihin valmistautumisen erikoisuus oli se, että leirityksen jälkeen joukkue kävi Suomessa ja palasi Ruotsiin joulupäivänä. Tällä valmennusjohto halusi selkeän tauon leirityksen ja MM-kilpailujen väliin ja näki asiassa vain hyviä puolia.

Kahden pelin perusteella vaikuttaa siltä, että akut ovat tyhjentyneet joulun aikana latautumisen sijaan.

Keskeneräisyys paistaa joukkueesta, virheitä tulee liikaa, ja peli on tehotonta. Eturivin hyökkääjistä tasonnostoa odotetaan etenkin Jani Nymanilta (turnauksessa pisteet 0+1), Konsta Heleniukselta (0+0) ja Lenni Hämeenaholta (0+0).

Käännös parempaan on edelleen mahdollinen, koska alle 20-vuotiaiden MM-kilpailuissa turnausformaatti on armollinen. Neljä joukkuetta viidestä pääsee alkulohkosta puolivälieriin.

Silti perjantaina toista nollakerholaista Latviaa vastaan ei ole enää varaa rämpiä, koska sunnuntaina on vastassa kivikova Ruotsi. Lohkon viimeinen joutuu karsintoihin.

Ainakin yksi muutos on luvassa.

– Ennen Kanada- ja Saksa-pelejä emme olleet aamujäillä. Huomenna on yhteinen aamujää, Korhonen sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat