Nuorten kanssa työskentelevä vertaisohjaaja: "Yhä nuoremmat käyttävät puukkoa aseina – on ollut konepistooleja 17-vuotiailla"

Väkivalta nuoriso
Julkaistu 11.12.2020 06:29
Toimittajan kuva

Jonna Hellgren

jonna.hellgren@mtv.fi

Toimittajan kuva
Leo Jaakkonen

leo.jaakkonen@mtv.fi

Viime päivinä suomalaisia on järkyttänyt Koskelan viimeviikkoinen teinimurha. Koskelan tapaus ei ole ainoa laatuaan, vaan kuluvana vuonna on tehty muitakin vakavia väkivaltarikoksia. 

Kriminaalihuollon tukisäätiön nuorten vertaisohjaaja Juha Kaski kertoo, että päihteiden saatavuus on lisääntynyt paljon. Kaski näkee työssään päivittäin sen, että nuoret voivat huonosti.

– Sinun ei tarvitse tänä päivänä periaatteessa tuntea ketään. Internetin kautta voi tilata huumeita ja ne ovat kaikkien saatavilla. Tämä on minun mielestäni yksi seikka, joka vaikuttaa tähän.

Kaski puhuu entisenä vankina myös omasta kokemuksestaan.

– Itsekin olen paljon tehnyt väkivaltarikoksia elämässäni ja kaikkiin niihin on jollain tapaa liittynyt päihteet. Kyllä se vaan on madaltava seikka rikollisuuteen.

Vuosi 2020 on ollut kaikille suomalaisille hyvin poikkeuksellinen. Rajoitustoimet ovat omiaan lisäämään yksinäisyyttä ja täten myös syrjäytymistä.

Lue myös: Kaikki kolme 16-vuotiaista vangittiin Koskelan teinimurhasta epäiltynä

Puukot ja ampuma-aseet kovassa käytössä

Vertaisohjaaja on itse vapautunut Vantaan vankilasta tammikuussa, jossa oli myös paljon nuoria.

– Nykyään yhä nuoremmat käyttävät puukkoa ja ampuma-aseita. On ollut konepistooleja 17-vuotiailla ihmisillä. En tiedä. Ilmeisesti kaikkien saatavuus on lisääntynyt.

Vertaisohjaaja näkee työssään, miten jo pelkästään puhuminen ja kokemusten jakaminen voi auttaa. On tärkeää, että on henkilö, jolle voi puhua turvallisesti.  Kaski uskoo, että nuorten on helpompi puhua ihmiselle, jolla on sama kokemuspohja.

Miten Kaski lähestyy työssään nuoria ja millaisena hän näkee tulevaisuuden? Katso koko haastattelu videolta.

Tuoreimmat aiheesta

Nuoret