NY Times: 900 dopingepäilyn tiedot katosivat juuri ennen olympialaisia – Wada kiistää

Maailman antidopingtoimiston Wadan tietojärjestelmäongelmien takia suuri määrä dopingvalvontaan liittyvää tietoa joutui kadoksiin joitakin viikkoja ennen Pariisin viime kesän olympialaisia, uutisoi The New York Times.

Wada kiisti nettisivuillaan uutisen.

New York Timesin mukaan vähintään 2 000 tapauksen osalta tietokannoissa oli virheellistä tietoa tai tieto oli kadoksissa. Uutisen mukaan yli 900:n dopingista epäillyn urheilijan testitulostiedot olivat Wadalta kateissa. Tämän vuoksi Wada ei tiennyt, mitä tapauksia sen pitäisi selvittää.

Wadan mukaan kyse oli siitä, että testituloksia siirrettiin vanhasta tietojärjestelmästä uuteen. Wadan mukaan tietoa ei joutunut kadoksiin, mutta sen löytäminen oli aiempaa työläämpää.

– Toisin kuin New York Times väittää, tietojen siirtämisellä ei ollut mitään kielteistä vaikutusta Pariisin 2024 olympialaisiin tai paralympialaisiin. Kaikki tieto oli koko ajan saatavilla, ja kaikki Pariisin matkaavien urheilijoiden tiedot käytiin asianmukaisesti Wadassa läpi, Wada kirjoitti nettisivuillaan.

Yli 250 000 testiä vuodessa

New York Times kertoi uutisensa perustuvan Wadan toimistossa Montrealissa toukokuussa pidetyn kokouksen aineistoon sekä kahden nimettömänä esiintyvän henkilön haastatteluun. Toinen heistä työskentelee antidopingvalvonnassa, ja toinen on entinen korkean tason antidopingtyöntekijä.

Entinen antidopingtyöntekijä oli toista mieltä Wadan väitteestä, ettei asialla ollut mitään kielteistä vaikutusta Pariisin olympialaisiin. Hänen mukaansa tietojärjestelmäongelmia ei ollut saatu ratkaistua ennen olympialaisten alkamista.

Entinen antidopingtyöntekijä ei myöskään allekirjoittanut Wadan selitystä, että aineiston hakeminen olisi ollut ainoastaan entistä työläämpää. Yhdenkin tapauksen aineiston etsiminen vei hänen mukaansa poikkeuksellisen paljon aikaa.

Vuonna 2022 kansainvälisen tason urheilijoille tehtiin maailmassa yli 250 000 dopingtestiä, joiden tulokset kirjattiin Wadan tietojärjestelmiin. Dopingkäryjä testeistä tulee vuosittain noin 1 000–1 500.

Lue myös:

    Uusimmat