Ruotsin hallitus aloitti aamupäivällä tiedotustilaisuuden, jossa se valotti maan koronastrategiaa kansainväliselle medialle.
Tilanteesta raportoivat ulkoministeri Ann Linde, terveysministeri Lena Hallengren ja Ruotsin terveydenhuollosta vastaavan laitoksen johtaja Johan Carlson.
Ruotsin hallitus on jo vahvistanut lain, joka antaa laajat valtuudet koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Hallitus voi muun muassa määrätä suljettavaksi ravintoloita, ostoskeskuksia, yökerhoja ja kahviloita.
Näin poliitikot perustelevat
Ruotsi on erottunut koronakriisin hoidossa vapaammalla linjalla, jossa yhteiskuntaa ei ole eristetty niin tiukasti kuin monissa muissa maissa. Vapaa linja on herättänyt kansainvälistä hämmästystä.
Tilaisuuden alussa ulkoministeri ja terveysministeri keskittyivät kumoamaan näkemystä. He huomauttivat, että maa on kieltänyt vierailuja hoitokodeissa ja keskittynyt siten riskiryhmien suojelemiseen. Yli 50 hengen kokoontumiset on kielletty ja monet pysyttelevät kotona suositusten mukaan.
Esimerkiksi kouluja ei kuitenkaan ole suljettu.
– On myytti, että elämä Ruotsissa olisi jatkunut normaalina. Meillä on paljon säännöksiä, jotka ovat vaikuttaneet ihmisten elämään, ulkoministeri Linde totesi avauspuheenvuorossaan.
Helpotuksia sairaslomiin
Terveysministeri painotti, että hallitus on helpottanut sairauslomakäytäntöjä ja siten edistänyt sosiaalista eristäytymistä. Vähäistenkin koronaoireiden vuoksi voi jäädä kotiin.
Hallengren huomautti, ettei hän jaa näkemystä siitä etteikö Ruotsissa olisi reagoitu estämään epidemian leviämistä. Hänen mukaansa ihmiset ovat suositusten mukaan vähentäneet myös merkittävästi maansisäistä matkustelua.
Yksi keskeinen prioriteetti Ruotsissa on, ettei virus pääse leviämään enenevissä määrin ikäihmisten hoitokoteihin.
Kansanterveysviraston pääjohtajan Johan Carlsonin mukaan Ruotsin käytäntöjä ei nyt ole tarvetta muuttaa, mutta valmius siihen on olemassa. Puheenvuorossaan Carlson painotti, että koulujen sulkemisella ja esimerkiksi ulkoilun kieltämisellä voisi olla omanlaisiaan negatiivisia vaikutuksia ihmisten elämään.
MTV:n kirjeenvaihtaja Jukka Lehto kysyi tiedotustilaisuudessa, onko Ruotsilla olemassa suunnitelmaa sen varalta jos tautitilanne pahenee.
Carlsonin mukaan rajoituksia voidaan lain puitteissa lisätä, jos tilanne niin vaatii.
– En kuitenkaan lähtisi spekuloimaan tällä asialla tai muiden maiden tilanteella. Toimimme tilanteen mukaan, nyt pärjäämme ihan hyvin, Carlson vastasi.
Ruotsissa on todettu yli 12 500 koronatartuntaa. Tautiin kuolleita on yli 1 300.