Oikeuden mukaan osa kansanedustaja Päivi Räsäsen lausunnoista oli homoseksuaaleja loukkaavia, mutta kyse ei ollut vihapuheesta. Räsäsen tukijat toivovat, että keskustelu voisi nyt tasapainottua ja kristillisten näkemysten jahtaaminen vähentyä.
– Tämähän oli se ainoa järkevä päätös tässä asiassa, sanoo kristillisen Uusi Tie -lehden päätoimittaja Leif Nummela.
– Olisi ollut täysin käsittämätöntä, että raamattusitaatista tulisi tuomituksi, hän lisää.
– Päätös on selkeä viesti, että tässä ei lähdetä rajoittamaan kristittyjen vapautta uskoa ja lainata ja opettaa Raamatun mukaan. Jos tästä jotain hyvää tulee, niin se, että kaikki osapuolet oppisivat puhumaan kunniottavasti toisistaan.
Päivi Räsäsen puheet ja kirjoitukset ovat kuitenkin loukanneet homoseksuaaleja.
– Tässä mielessä tämä on tärkeä päätös, että ei kaikki, mikä koetaan loukkaavana, ole laitonta, sanoo dosentti, tutkija Timo Eskola.
Eskola on Räsäsen aviomiehen vanha kollega ja perhetuttu.
– Meitä ohjataan ihmisinä keskustelemaan asiallisesti, mutta siitä huolimatta ristiriidassa olevat mielipiteet aiheuttavat loukkaantumista.
– Täytyy muistaa, että kyllä kristitytkin loukkaantuvat hyvin monessa keskustelussa jatkuvasti. Usein jopa joka päivä, mutta se ei ole laitonta.
Lue myös: Seta toivoo Räsäsen asian viemistä korkeampiin oikeusasteisiin
"Raamatun kyseenalaistaminen herättää mielenkiinnon"
Päivi Räsäsen oikeudenkäynti on aiheuttanut otsikoita myös muissa maissa.
– Kaksi miljardia ihmistä kuuluu maailmassa kirkkoon, jonka perustana on Raamattu. Sitten joku lainaa Raamattua ja joutuu siitä oikeuteen. Kyllähän se herättää maailmalla ihmetystä, että mitä siellä oikein tapahtuu, Leif Nummela sanoo.
– Etenkin, kun puhutaan Suomen kaltaisesta demokratiasta täällä Pohjoismaissa. Me olemme Ruotsin kanssa sellaisia, että täällä saa sanoa ja toimia tosi vapaasti, hän jatkaa.
Leif Nummelan olo on nyt huojentunut.
– Olen huojentunut, ettei lähdetty tielle, joka olisi mahdoton. Olisin nähnyt sen ensimmäisenä askeleena kohti vahvaa sananvapauden rajoittamista Suomessa.
Myöskään Timo Eskola ei ihmettele tapauksen saamaa kansainvälistä huomiota.
– Näiden syytteiden luonne oli sellainen, että niissä Raamattu nousi keskeiseen asemaan. Syyttäjä oikeudenkäynnissä oikein alleviivasi sitä, että tietynlainen raamatunlause, ajatus voi olla lainvastainen.
– Jos Raamattua kyseenalaistetaan ja yritetään saada sen käyttöä laittomaksi, niin sehän herättää ainutlaatuisesti huomiota kaikkialla. Tämä on vaan totta. Raamattu kiinnostaa ihmisiä globaalisti.