Kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen on syytettynä kolmesta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Mitä mieltä hän on sananvapauden tilasta nyky-Suomessa?
Tänään Uutisaamussa Räsänen sanoi, että Suomessa on kyllä kokonaisuudessaan hyvä pohja sananvapaudelle, mutta mielipiteiden moninaisuus ei täysin toteudu.
– Nyt tietysti itse olen tämän kiihottamispykälän osalta syytettynä. Täytyy sanoa, että silloin kun tuota pykälää säädettiin yksimielisesti eduskunnassa, en olisi voinut kuvitella, että muutama vuosi aiemmin kirjoittamani kirja joutuisi syytteeseen pykälän pohjalta, Räsänen sanoo.
Räsänen kertoo olevansa huolissaan siitä, että Raamattuun uskovat kristityt joutuvat sensuroimaan itsensä eivätkä uskalla ilmaista omaa vakaumustaan.
– Pelätään sosiaalista leimautumista, pelätään, että työpaikalla saadaan huono maine eikä päästä etenemään. Jos esimerkiksi ilmaisee, ettei kannata Pride-aatetta Raamattuun perustuvan vakaumuksen pohjalta, monet kertovat joutuvansa elämään kaapissa, Räsänen havainnollistaa.
Pride tai gay pride -tarkoittaa terminä filosofiaa, jonka perusteella seksuaalivähemmistötkin voivat olla julkisesti ylpeitä suuntautumisestaan, eikä heidän tarvitse sitä piilotella. Pride-liike puolustaa yhtäläisiä oikeuksia seksuaalivähemmistöille.
Uutisaamussa vieraillut Erätauko-säätiön toimitusjohtaja Laura Arikka tunnistaa Räsäsen sanoman ilmiön. Hänen mukaansa erilaisten mielipiteiden sietäminen ei tosiaan ole kaikille helppoa.
– Meillä on erilaisia maailmankuvia ja erilaisia ihmiskuvia, Arikka kommentoi.
Suomessa ensimmäistä kertaa jaettavan sananvapauspalkinnon saanut Arikka kertoo, että viime syksynä tehdyn kansalaiskyselyn mukaan 60 prosentin mielestä keskustelukulttuuri Suomessa on mennyt huonompaan suuntaan. 24 prosenttia vastaajista ilmoitti, ettei halua osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun, koska pelkää muiden reaktiota.
– Sananvapaus on myös keskustelukulttuuria, Arikka sanoo.
9:21Katso koko Uutisaamun osio videolta!