Oletko aina väsynyt tai vatsasi turvotus ei koskaan hellitä? 9 varoitusmerkkiä siitä, että ruokavaliossasi on jotain pielessä

_622265186
Ruokavaliolla on suuri vaikutus kokonaisterveyteesi.shutterstock
Julkaistu 09.12.2019 06:36

Riika Tauriainen

riika.tauriainen@mtv.fi

Insider-sivusto listasi varoitusmerkit, jotka voivat kertoa huonoista ruokailutottumuksista.

Ruokavaliolla on suuri merkitys hyvinvointiin. Se, mitä ihminen syö, vaikuttaa muun muassa tuottavuuteen, muistiin ja jopa ihon kuntoon.

Näistä varoitusmerkeistä tiedät, täytyykö sinun muuttaa lautasesi sisältöä: 

1. Sinulla on jatkuvasti ilmavaivoja ja turvotusta

Jatkuva turvotus on usein selkeä merkki huonosta ruokavaliosta.

Jos sinusta tuntuu, että olet koko ajan turvonnut ja vatsasi on täynnä kaasuja, kannattaa seurata tulevatko oireet maidon käyttämisestä. Taustalla saattaa olla laktoosi-intoleranssi. Useiden ihmisten vatsat eivät kestä suuria määriä maitoa, eivätkä he itse ole tietoisia siitä. 

Turvotuksen taustalla voi olla myös muita ruoka-aineita. Kannattaa tarkkailla, milloin ja mitä syötyäsi vatsa täyttyy kaasuista. Terveyskirjaston mukaan tärkein tekijä turvotuksen hillitsemiseen on oikeanlainen ruokavalio. Myös liikunta voi laittaa suolikaasut liikkeelle.

turvotus, vatsakipu

Vatsavaivojen taustalla voi olla vääränlainen ruokavalio. 

2. Ummetus vaivaa

Ummetus ja muu epäsäännöllinen suolentoiminta viittaavat usein huonoon ruokavalioon. Usein ummetuksen taustalla on se, ettei ihminen saa tarpeeksi kuituja. Kuitu on erityisen tärkeää toimivalle vatsalle, koska kuitu vaikuttaa ruoansulatuksen säätelyyn.

Ruoat kuten pavut, kaura ja täysjyvä ovat oivia hyvien kuitujen lähteitä. Ruokatieto Yhdistys ry:n sivuilla kerrotaan, että suomalaisessa ruokavaliossa erityisen tärkeä kuidun lähde on muun muassa ruisleipä. 

Lue lisää: Vain harva syö riittävästi kuituja: Tältä päivän saantisuositus näyttää aterioina – yllätyitkö määrästä?

3. Sinulla on aina nälkä

Moni laihduttaja sortuu iltaisin napostelemaan ja jopa ahmimaan itseltään kieltämiään herkkuja. Vaikka itsekurilla on vaikutusta asiaan, myös ruokavalio voi joskus olla napostelun ydinongelma.

– Ahmiminen on kehosi keino viestittää, että et saa kaikkia tarvitsemiasi ravintoaineita. Se on biokemiallinen merkki aivoiltasi siitä, että et anna kehollesi sitä, mitä se oikeasti tarvitsee, kertoo ravitsemus- ja painonhallinnan ammattilainen Cassie Bjork Eath This, Not That! -sivustolle.

Lue lisää: Asiantuntijalta yksinkertainen laihdutusvinkki – tee näin: Paino putoaa, etkä enää ikinä himoitse herkkuja


Monipuolinen syöminen on hyvän olon salaisuus. 

4. Et syö kaikista ruokaryhmistä

Terveellisessä ruokavaliossa ei yleensä jätetä mitään tiettyä ravintoainetta tai ruokaa kokonaan pois, elleivät taustalla ole lääkinnälliset syyt. Jokaisesta ruokaryhmästä on olennaista saada vitamiineja sekä mineraaleja, joita ihmiskeho tarvitsee pysyäkseen terveenä.

Tämä ei tarkoita sitä, että jos olet kasvissyöjä tai vegaani, sinun pitäisi syödä lihaa. Sen sijaan sinun täytyy huolehtia riittävän proteiinin saannista. Vegaaniliiton mukaan hyviä proteiininlähteitä ovat palkokasvit, täysjyvävilja, pähkinät ja siemenet.

5. Olet aina pahalla tuulella

Jatkuvan ärtyneisyyden taustalla voi olla ruokavalio. Jos ei saa tarpeeksi esimerkiksi kaloreita tai hiilihydraatteja, ihminen voi olla pahalla tuulella herkkuhimojen takia.

Ravitsemus- ja terveysasiantuntija Isabel Smithin mukaan alhainen verensokeri tai verensokerin vaihtelut voivat vaikuttaa mielialaan. Smith kehottaa lisäämään aterioihin hitaita hiilihydraatteja, jotka auttavat pitämään vatsan kylläisenä ja tuottavat enemmän serotoniinia aivoihin.

Ruokavalio vaikuttaa muutenkin merkittävästi aivoihin. Esimerkiksi folaatilla ja B12-vitamiinilla on suuri merkitys. On esimerkiksi tutkittu, että Välimeren ruokavalio auttoi miehiä masennuksen ehkäisyssä.

shutterstock_400718536

Jos et jaksa edes vapaapäivinä tehdä mitään, kannattaa tutkia mikä olisi väsymyksen taustalla. 

6. Olet uupunut ja aina väsynyt

Tuntuuko, ettei sinulla ole energiaa tehdä yhtään mitään? Tässäkin asiassa ruokavalio voi olla avaintekijä.

Harvardin yliopisto tutki, että huono ruokavalio voi aiheuttaa väsymyksen tunnetta pitkin päivää, koska keho ei saa tarvitsemiaan ravintoaineita.

Varmista, että ruokavaliosi sisältää välttämättömät ravintoaineet, kuten hyviä rasvoja, kuituja ja proteiinia. Joskus raudanpuute voi olla olennainen syy väsymykselle. Taustalla saattaa olla myös Ferritiinin puute. Jos rauta-arvosi ovat matalalla, kannattaa lisätä ruokavalioon esimerkiksi linssejä, papuja tai pinaattia.

7. Sinulla on aina kylmä

Journal of the American College of Nutrition -lehti julkaisi tutkimuksen, jonka mukaan vähähiilihydraattinen dieetti voi vaikuttaa negatiivisesti kilpirauhaseen. Hidas kilpirauhasen toiminta voi olla kylmyyden taustalla.

Sen sijaan, että nauttisit hurjia määriä karkkia tai pullaa, syö täysjyvätuotteita. Olosi pysyy helpommin lämpimänä, etenkin talvisaikaan.

8. Ihosi kunto huononee

Finnit ja rypyt kertovat joskus huonoista elämäntavoista. DermatoEndocrinology-lehden mukaan A-vitamiinin puute vaikuttaa ihon kuntoon. Lisäksi A-vitamiini vaikuttaa muun muassa hiuksiin, kynsiin, immuunijärjestelmään ja näköön.

A-vitamiinin saanti on tärkeää. Luontaisia A-vitamiineja ovat retinoidit ja karotenoidit. Hyviä lähteitä ovat erityisesti porkkana sekä muun muassa bataatti, paprika ja tomaatti.

9. Olet aina flunssassa

Syömäsi ruoka vaikuttaa myös elimistön immuunijärjestelmään. Jos syöt vähän hiilihydraatteja, se voi vaikuttaa terveyteesi. Proteiinit vahvistavat immuunijärjestelmää, ja jos ruokavaliosta puuttuu selkeästi jotain ravintoaineita, näkyy se terveydentilassa.

Pitääksesi flunssat loitolla, varmista, että syöt tarpeeksi proteiinipitoista ruokaa, kuten lihaa, linssejä tai tummia salaatin lehtiä.

Lue lisää: Vältä flunssa – nämä ruoat parantavat vastustuskykyäsi

Lue lisää: Oletko jo testannut hittidieettiä? Laihdut todennäköisesti pysyvästi, eikä tarvitse jättää edes hiilihydraatteja ruokavaliosta

Lähteet: InsiderTerveyskirjastoRuokatieto Yhdistys ryEath This, Not That!, Vegaaniliitto

Tuoreimmat aiheesta

Terveys ja hyvinvointi