Jos nenäsi on ollut tukossa jo pidemmän aikaa, saatat kärsiä tietämättäsi nenän polyyppitaudista, joka tarvitsee kukistuakseen oikeanlaista hoitoa.
Onko nenän kautta hengittäminen tuottanut sinulle vaikeuksia jo pidemmän aikaa? Tuntuuko sinusta siltä, että hajuaistisi ei ole yhtä hyvä kuin normaalisti? Jos vastasit näihin kysymyksiin kyllä, saatat kärsiä pitkittyneen syysflunssan sijaan nenän polyyppitaudista, nenän hyvälaatuisista limakalvopullistumista.
Polyypit eivät välttämättä aiheuta kipua, ja jos ne ovat pieniä, ne saattavat jäädä monelta huomaamatta. Jos sinulla on astma tai kärsit allergioista, saatat kärsiä polyypeista muita todennäköisemmin.
Nenän polyypit ovat hyvin usein hyvälaatuisia
Nenän polyyppitautiin liittyvät oireet ovat tavallisen flunssan kaltaisia, mutta ne kestävät huomattavasti tavallista flunssaa pidempään. Nenän polyyppitaudin oireita ovat muun muassa nenän tukkoisuus, nuha ja hajuaistin heikentyminen, mutta myös päänsärky ja kasvoille ilmaantuva paineen tunne. Nenän tukkoisuus saattaa osaltaan heikentää myös yöunien laatua ja vaikuttaa näin ollen polyypeista kärsivien elämänlaatuun.
Newyorkilaisen Weill Cornellin lääketieteellisen laitoksen otolaryngologian osaston apulaisprofessorin Abtin Tabeen mukaan polyypit voivat muualle kehoon ilmaantuessaan olla pahanlaatuisia ja aiheuttaa syöpää, mutta nenän polyypit ovat lähes aina hyvälaatuisia.
– Yleensä polyyppien negatiiviset vaikutukset liittyvät nenäontelon oireisiin ja elämänlaatua heikentäviin seurauksiin, Tabeen selittää ja lisää, ettei nenän polyypeista kannata huolestua liikaa.
Isot polyypit on mahdollista diagnosoida paljain silmin, mutta pienempien polyyppien diagnosoimiseen tarvitaan tähystystä. Polyyppeja hoidetaan tyypillisesti polyyppeja pienentävää kortisonia ja limakalvoja puhdistavaa nenähuuhtelukannua käyttämällä. Jos lääkitys ei toimi, polyypit on mahdollista poistaa tähystysleikkauksessa.
Syytä nenän polyyppitaudille ei ole vielä löydetty, ja näin ollen sille ei vielä ole pystytty kehittelemään tehokkaita ennaltaehkäisykeinoja.
Lähteet: Women’sHealthMag, Terveyskirjasto
***
13:00