Simppeli konsti voi helpottaa painonpudotusta

8:05img
KATSO MYÖS: Mikä avuksi, kun paino jojoilee?
Julkaistu 10.01.2024 06:33

Hannakaisa Taskinen

hannakaisa.taskinen@mtv.fi

Millainen koostumus on syömässäsi ruoassa? Tutkimuksen mukaan painonhallintaa auttaa rouskuvien ruokien syöminen. 

Painonpudottajia kehotetaan usein syömään hitaammin. Erään tutkimuksen mukaan syöminen on jopa puolet hitaampaa silloin, kun täytyy pureskella enemmän. Tämä voi johtaa noin 20 prosenttia pienempään ruoankulutukseen.

Kovat, rouskuvat ja sitkeät ruoat ovat vaikeampia pureskella, jolloin ei tule syötyä liikaa kerralla ja olo on kylläinen nopeammin. 

Tutkimus esiteltiin jo vuonna 2022 American Journal of Clinical Nutrition -julkaisussa, mutta hiljattain siitä uutisoivat esimerkiksi New York Post sekä Daily Mail.

Lue myös: Vähennä ylensyömistä naurettavan yksinkertaisesti – tutkimus paljastaa simppelin keinon

Kylläisyys havaitaan nopeammin, mitä hitaampaa syödään

Tutkimuksessa 50 ihmiselle annettiin neljä erilaista mutta samankaltaista lounasta: kaksi ultraprosessoitua ja kaksi minimaalisesti prosessoitua, joista yksi ateria kummassakin kategoriassa sisälsi kovempia ja rouskuvampia ruokia kuin toinen. 

Alankomaalaisen Wageningenin yliopiston tutkijat havaitsivat, että rouskuvampia ruokia syöneet tulivat syöneeksi 26 prosenttia vähemmän kilokaloreita huolimatta siitä, kuinka prosessoitua ruoka oli. 

Lue myös: Tutkimus: Tämä yhdistää painonpudotuksessa onnistuneita

Pehmeämmät, helpommin syötävät ruoat olivat perunamuusia, kalaa, mangoa, jogurttijuomaa ja tartar-kastiketta, kun kovemmat ruoat olivat keitettyä riisiä, rouskuvaa salaattia, sitkeää kananrintaa, omenaa, paksumpaa jogurttia ja tomaattisalsaa sattumilla. 

Kaikki lounaat arvosteltiin suurinpiirtein maultaan yhtä hyviksi ja niissä oli samankaltainen määrä kilokaloreita, mutta kovempia ruokia syöneet nauttivat noin 300 kilokaloria vähemmän, koska tulivat syöneeksi vähemmän ruokaa. Rouskuvaa ruokaa syötiin puolet hitaampaa – oletettavasti, koska ruokaa piti pureskella enemmän. 

Tutkijat uskovat, että mitä hitaampaa ihminen syö, mitä paremmin keho pysyy kartalla siitä, kuinka paljon ruokaa tulee nautittua. Tämän vuoksi ihminen saattaa hoksata nopeammin olevansa kylläinen ja lakata syömästä ennemmin.

Tutkija Ciaran Forden mukaan huomion kiinnittäminen ruoan koostumukseen voi auttaa ihmistä vähentämään päivittäisiä kilokaloreita, mutta samalla myös nauttimaan ruoasta ja syömään itsensä kylläiseksi tuntematta oloaan kuitenkaan rajoitetuksi.

Lue myös: Eikö elämäntapamuutos ole tuottanut näkyviä tuloksia? Nämä pienet onnistumiset motivoivat jatkamaan – "Todella hyvä merkki siitä, että edistyt"

Katso myös: Ravitsemusterapeutti antaa vinkit elämäntaparemonttiin

4:13img

Miten onnistua painonpudotuksessa? Ravitsemusterapeutti Sirpa Soini kertoi Viiden jälkeen -ohjelmassa vinkkejä onnistuneeseen elämäntaparemonttiin.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Lähteet: New York Post, American Journal of Clinical Nutrition, Daily Mail

Tuoreimmat aiheesta

Painonhallinta