Hengitys on oleellinen toiminta, jota ei tarvitse opetella: hengitämme syntymästämme asti, eikä meidän tarvitse treenata sitä ollaksemme siinä hyviä. Mutta onko asia sittenkään niin yksinkertainen? Ei ole.
Viimeisimpien tutkimusten mukaan vaikuttaa siltä, että myös hengitykseen liittyy tiettyjä tekniikoita, joita tulisi harjoitella. Monien muiden tekijöiden lisäksi, sillä hengitätkö nenän vai suun kautta, on merkitystä, kerrotaan espanjalaistutkijoiden The Conversation -sivustolle kirjoittamassa artikkelissa.
Ihminen hengittää keskimäärin 10 000–12 000 litraa happea yhden päivän aikana. Tutkijat muistuttavat, että tämä ilma, olkoonkin sitten miten puhdasta tahansa, sisältää hiukkasia pölystä, bakteereista, viruksista ja sienten itiöistä, jotka kerääntyvät hengitysteihin ja keuhkojen pinnoille.
Siksi sillä, hengittääkö ihminen suun vai nenän kautta, on merkitystä terveydelle.
Lue myös: Kärsitkö siitepölyallergiasta? Älä hengitä suun kautta
Nenä puolustaa kehoa taudeilta paljon tehokkaammin kuin suu
Nenä on ihmisen immuunipuolustuksen kannalta tärkeä elin, koska hengittämiemme taudinaiheuttajien "lajittelu" tapahtuu siellä.
Nenän limakalvot tekevät jatkuvasti päätöksiä siitä, hyökkäävätkö ne hengitettyjä partikkeleita vastaan vai antavatko niiden olla, koska elimistömme toiminnalle olisi haitallisempaa kamppailla tiettyä patogeenia vastaan kuin vain antaa sen olla.
Mutta miksi tämä kyky puolustautua taudinaiheuttajilta löytyy juuri nenästä eikä suusta?
Koska suu ottaa vastaan sekä nestemäisen että kiinteän ravinnon, sen limakalvot ovat erikoistuneet toisenlaisiin tehtäviin ja siksi sieltä puuttuvat nenän limakalvoille ominaiset värekarvat.
Värekarvat ovat neulan kärkeä pienempiä hiuksia muistuttavia ulokkeita. Niitä löytyy tuhansia hengitysteiden limakalvoilta ja niiden tehtävänä on puhdistaa nenästä jopa 0,5 millimetrin kokoisia hiukkasia, jotka yrittävät pyrkiä hengitetyn ilman mukana kohti nielua.
Ne värisevät yli tuhat kertaa minuutissa ja onnistuvat liikuttamaan henkitorvea peittävää limaa ylöspäin, jolloin patogeeniset mikro-organismit ja hiukkaset jäävät loukkuun niiden kuljettamaan limakerrokseen.
Lue myös: Kaiveletko nenääsi? Ei missään nimessä kannata, sanoo professori – tutkimus paljasti terveysriskin
Jos patogeenit pääsevät nieluun asti liman mukana, päätyy ihminen yskimään ne ulos tai nielemään ne, mikä voi johtaa infektioon. Tämän vuoksi nenästä, poskionteloista ja keuhkoputkista löytyvien värekarvojen työ hengitysteiden puhdistajana on ratkaisevan tärkeä infektioiden ehkäisemisessä.
Suun tehtävänä puolestaan on käsitellä niitä taudinaiheuttajia, jotka yrittävät päästä kehoomme syömämme ravinnon mukana.
Tämän toiminnallisen eron vuoksi meidän tulisi hengittää nenän, eikä suun kautta.
Lisäksi nenän kautta hengitetty ilma pysyy lämpimämpänä kuin suun kautta hengitetty ilma, mikä karkottaa bakteereita entisestään.
Lue myös: Pilaako yliajattelu päiväsi? Simppeli kikka voi saada päässä pyörivät ajatukset hiljenemään – "Hyödyllisin neuvo, jonka olen koskaan kuullut"
Suun kautta hengittäminen voi muuttaa kasvojen luustoa
Jotkut ovat saattaneet oppia hengittämään pääasiassa suun kautta esimerkiksi geneettisten syiden, tukkeutuneen nenän, nenäpolyyppien, nenän väliseinän poikkeaman tai vaikkapa poskiontelon tulehduksen vuoksi. Suun kautta hengittämiseen ovat voineet johtaa myös allergiat, tietyt ilmasto-olosuhteet tai huono asento nukkuessa.
Suun kautta hengittäminen on tapa, jonka vaikutuksia ei pidä aliarvioida. Tutkijoiden mukaan se voi nimittäin aiheuttaa muutoksia jopa kasvojen luiden asentoon lapsilla.
Meta-analyysista tehdyn tieteellisen katsauksen mukaan suun kautta hengittäminen aiheuttaa lapsilla muutoksia kasvojen luuston kehityksessä, jonka vuoksi esimerkiksi suu ei sulkeudu kunnolla hampaiden huonon kohdistuksen vuoksi. Tämä rakennemuutos voi aiheuttaa ongelmia purulihaksille, niskan alueelle ja johtaa aikuisena päänsärkyihin.
Lue myös: Mitä voit päätellä vihreästä tai "suklaisesta" räästä? Asiantuntija vastaa visaisiin räkäkysymyksiin: "Ei kannattaisi niinkään kaivella"
Peiliin katsomalla myös aikuiset voivat nähdä, kuinka suun kautta hengittäminen muuttaa niskamme ja päämme asentoa. Kun hengität suun kautta, taivutat niskaasi eteenpäin ja muutat pään ja kaulan asentoa mukauttaaksesi nielun kulmaa ja helpottaaksesi näin ilman pääsyä suuhusi.
Jos et vieläkään ole vakuuttunut nenän kautta hengittämisen eduista, kokeile seuraavaa: rentoudu. Huomaat, että hengität nenäsi kautta luonnollisesti, kun taas suun kautta hengitettäessä sinun on pakotettava itsesi hengittämään.
Käytä siis suuta hengittämiseen vain "hätätapauksissa", tutkijat kehottavat.
Lue myös: Haisevatko aivastuksesi? Tämän se voi paljastaa terveydestäsi
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Katso myös: Kun ahdistaa, testaa rentouttava perhoshalaus
0:57
Lähde: The Conversation