Lääkärit tyrmäävät somessa leviävän unikikan – jopa vaarallista

1:36imgKATSO MYÖS: Tämä asento villitsee TikTokissa – useita hyötyjä.
Julkaistu 28.12.2022 19:01

Emmi Niiniaho

TikTokissa kehotetaan teippaamaan suu kiinni, jotta yön aikana hengittäisi nenän kautta.

Erilaiset trendit liittyen muotiin, hyvinvointiin, kodinhoitoon ja ruokaan leviävät TikTokissa salamannopeasti kansainvälisiksi ilmiöiksi. Usein vinkit ovat nerokkaita ja oikeasti toimivia, mutta toisinaan hyvinkin arveluttavia.

Tällä hetkellä TikTokissa nousussa on esimerkiksi suun teippaaminen kiinni yön ajaksi, jotta ihminen hengittäisi suun sijaan nenän kautta, kirjoittaa terveysaiheisia uutisia julkaiseva Health-sivusto.

Lääkärit eivät rohkaise kokeilemaan trendiä. Joidenkin unihäiriöiden tapauksissa se voi olla jopa vaarallista.

Lue myös: TikTokissa poksautellaan nyt päänahkoja – suomalaislääkäri kommentoi outoa trendiä: "Hölmö ja kivulias"

Sisällöntuottajat hyötyvät trendin suosiosta

Lääkärit varoittavat olemaan vähintäänkin skeptisiä sen suhteen, mitä hyötyjä monet sisällöntuottajat lupaavat suun kiinni teippaamisen tuovan.

Videoilla suu teipataan kiinni usein tähän erityisesti suunnitellulla "suuteipillä". Moni trendiä mainostavista sisällöntuottajista pyrkii samalla myös myymään näitä suuteippejä.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

NYU Langone Health -sairaalakeskuksen korva- ja kaulakirurgiaosaston johtaja ja lääkäri Erich Voigtin mukaan suun kiinni teippaaminen ei ole suinkaan paras keino sen varmistamiseksi, että hengität nenän kautta.

– Nenän kautta hengityksestä on hyötyä, mutta älä teippaa suutasi kiinni tehdäksesi niin, Voigt toteaa.

Lue myös: TikTokissa kohistaan nyt "menkkamaskista" – kauneustrendissä piilee aito vaara

Nenän kautta hengittämisen hyödyt

Ilman hengittämisessä keuhkoihin nenän kautta suun sijaan on siis todellisia hyötyjä.

Bostonin naistennairaalan johtajan Andrew Wellmanin mukaan nenä lämmittää, kosteuttaa ja suodattaa hengitettyä ilmaa, mitä suu ei oikeastaan pysty tekemään. Tämä kostea ilma pitää hengitystiet voideltuina ja suodatus pyydystää mahdollisesti haitalliset hiukkaset, jotta ne eivät päädy keuhkoihin.

Juttu jatkuu kuvan alla.

nukkua, nukkuminen, uniIhmisen olisi parempi hengittää nukkuessaan nenän kautta, mutta suun kiinni teippaaminen ei siinä varsinaisesti auta.Shutterstock

Nenän kautta hengitettäessä nenä tuottaa myös typpioksidia eli kaasua, joka voi auttaa laajentamaan verisuonia ja siten auttaa alentamaan verenpainetta ja parantamaan verenkiertoa.

Suun kautta hengittäminen taas voi kuivattaa suuta, mikä lisää riskiä pahanhajuiseen hengitykseen ja ientulehdukseen. 

Lue myös: Somessa innostuttiin jäädytetystä hunajasta – ravitsemusterapeutin mukaan herkkuun liittyy yksi olennainen riski

Suun kiinni teippaamista on tutkittu hyvin vähän

Suun teippauksesta on tehty hyvin vähän tutkimuksia, mikä tarkoittaa, että näyttöä käytännön puolesta ei ole.

Respiratory Medicine -tiedejulkaisussa vuonna 2009 ilmestyneessä tutkimuksessa suun teippaamisella ei huomattu olevan minkäänlaista vaikutusta astmapotilaiden hengitykseen.

Juttu jatkuu kuvan alla.

suuteippiSuu teipataan kiinni siihen soveltuvalla teipillä, ei siis esimerkiksi tavallisella maalarinteipillä.Shutterstock

Toinen pieni ja alustava tutkimus, joka julkaistiin aiemmin tänä vuonna Healthcare-lehdessä, totesi, että käytäntö voisi olla hyödyllinen ihmisille, joilla on lievä uniapnea ja jotka hengittävät suun kautta.

Mitä tulee muihin TikTokin väitteisiin suun teippauksesta, kuten esimerkiksi siihen, että se voisi jotenkin vaikuttaa kasvojen muotoon tai luiden rakenteeseen – käytäntö ei todennäköisesti tee kumpaakaan.

Lääkäri Erich Voigtin mukaan suun kiinni teippaaminen voi kuitenkin olla erityisen vaarallista tietyissä tilanteissa. Jos henkilöllä on hankaluuksia hengittää esimerkiksi uniapnean tai nenän tukkoisuuden vuoksi, suun kiinni teippaaminen ei auta hengittämään helpommin.

– Jos sinulla on hankaluuksia hengittää nenän kautta, sinun kannattaisi selvittää syy siihen, Voigt toteaa.

Lue myös: Tämä on tutkitusti tehokas keino nukahtaa helpommin

Lue myös: Miksi kurkku on aamuisin karhea, vaikket ole kipeä? Viisi mahdollista selitystä

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Katso myös: Testasimme 4 suosittua TikTok-niksiä – näin ne toimivat keittiössä

2:44imgHelpottuuko ruoanlaitto TikTokissa suosittujen ruoanlaittoniksien avulla? Laitoimme vinkit testiin kotikeittiössä.

Lähde: Health

Tuoreimmat aiheesta

Nukkuminen