Itseohjautuvien autojen testaamisen haasteena on se, ettei niitä saa juuri missään, vielä toistaiseksi, päästää muun liikenteen sekaan. Teknologiaa kehittävät yhtiöt joutuvatkin turvautumaan välillä erikoisiin ratkaisuihin kerätäkseen tulevaisuuden autojen kehityksen kannalta tärkeää dataa.
Mikäli olet viime vuosina rekisteröitynyt netissä jollekin uudelle sivustolle, olet suurella todennäköisyydellä törmännyt niin sanottuun CAPTCHA-kuvavarmennukseen. Siinä henkilön on kirjaimellisesti osoitettava inhimillisyytensä, eli käytännössä se, ettei hän ole pelkkä tietoverkossa ilman ihmisen ohjausta liikkuva botti.
Aiemmin kuvavarmennuksessa käytettiin usein tehtävää, jossa henkilöä pyydettiin tunnistamaan epäselvästi kirjoitettu sarja kirjaimia ja numeroita. Tämän tarkoituksena oli estää bottien tunkeutuminen sivustolle, koska vaikeaselkoisen tekstin uskottiin olevan vain ihmissilmän hahmotettavissa. Näin olikin jonkin aikaa, mutta sittemmin koulutetut botit ovat keksineet keinon tunnistaa kirjainsarja jopa 99 prosentin tarkkuudella.
Uutena menetelmänä käytetään tehtävää, jossa henkilön on merkittävä yhdeksästä kuvasta ne, joista hän löytää tietyn asian, kuten esimerkiksi talon numeron, liikennemerkin tai kaupan julkisivun.
Tällaiset tehtävät viittaavat Edinburghin yliopistossa tietotekniikkaa opiskelevan Michael Lotkowskin mukaan vahvasti siihen, että niiden ratkomisesta kerättävää dataa hyödynnettäisiin autonomisten autojen kehityksessä. Näyttämällä ihmisille valtavia määriä sattumanvaraiselta vaikuttavia valokuvia ja pyytämällä merkitsemään niistä liikenteessä vastaantulevia asioita, voidaan samalla opettaa robottiautojakin tunnistamaan niitä.
Lähde: Hacker Noon
***
1:12