Tshekissä seitsemän vuoden takaisesta ammusvaraston räjähdyksestä kului pitkään ennen kuin viranomaisten tutkinnassa palapelin palat alkoivat asettua kohdalleen.
Pitkä tutkinta johti siihen, että viikonloppuna Tshekki kertoi karkottavansa 18 venäläisdiplomaattia, jotka ovat Tshekin mukaan Venäjän sotilastiedustelun (GRU) ja Venäjän ulkomaantiedustelun (SVR) vakoojia.
Maan mukaan on olemassa todisteita, jotka yhdistävät GRU:n upseerit ammusvarikon räjähdykseen Vrbeticen kylässä vuonna 2014.
Ministeri paljasti yksityiskohtia brittikanavalla
Tshekin ulkoministerinä väliaikaisesti toimiva sisäministeri Jan Hamacek avasi maanantaina tapauksen yksityiskohtia brittiläisen Sky News -uutiskanavan haastattelussa.
Hamacekin mukaan on luultavaa, että maan itäosassa sijainnut ammusvarasto päätyi räjähdyksen kohteeksi vahingossa, ja oikea kohde oli ammustoimitus, jonka oli tilannut bulgarialainen asekauppias.
– Luulemme, että suunnitelmana ei ollut tuhota sitä (toimitusta) Tshekissä, vaan tarkoituksena oli tuhota se matkalla Bulgariaan ja jotain yksinkertaisesti meni pieleen heidän puolellaan, Hamacek arvioi Sky Newsille.
Hamacekin mukaan on epäilyksiä siitä, että asetoimitus kiinnitti venäläisten huomion, koska se saattoi olla matkalla paikkaan, jossa ammuksia olisi käytetty Venäjän intressejä vastaan.
– Me epäilemme Ukrainaa tai Syyriaa, Hamacek sanoi Sky Newsille.
Räjähdyksessä kuoli kaksi
Lokakuussa 2014 tapahtuneessa räjähdyksessä kuoli kaksi Tshekin kansalaista. Tukikohdassa tapahtui toinen räjähdys myöhemmin saman vuoden joulukuussa.
Sky Newsin haastattelussa Hamacek kertoi, että Tshekin poliisi oli alkujaan tietoinen siitä, että joukko venäläisiä oli osoittanut kiinnostusta ammusvarastoa kohtaan.
Kokonaiskuva alkoi Hamacekin mukaan kuitenkin tarkentua, kun Britannia julkisti tietoja vuonna 2018 Novitshok-myrkytyksistä epäillyistä venäläisistä tiedustelu-upseereista.
Tshekin poliisi kertoi lauantaina etsivänsä kahta miestä, joilla on samat passit kuin näillä tiedustelu-upseereilla, joita on epäilty Britanniassa ex-agentti Sergei Skripalin ja tämän tyttären murhayrityksestä Salisburyssa maaliskuussa 2018. Venäjä on kiistänyt osallisuutensa murhayritykseen
Poliisin mukaan useita henkilöllisyyksiä käyttäneet miehet olivat maassa ensimmäisen räjähdyksen aikaan.
Tshekki toivoo solidaarisuutta
Hamacek kertoi Twitterissä pyytäneensä ministerikollegoiltaan solidaarisuutta maanantaisessa ulkoministerikokouksessa.
– Olkoon se EU- tai kansallisia julkilausumia tai venäläisten tiedustelu-upseerien karkotuksia eurooppalaiselta maaperältä, Hamacek kirjoitti.
Euroopan unionin ulkosuhteita johtava Josep Borrell kommentoi kokouksen jälkeen, ettei Tshekki ole kuitenkaan pyytänyt muilta EU-mailta laajoja koordinoituja toimia venäläisdiplomaattien karkottamiseksi.
Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) sanoi Tshekin tapauksen olevan vielä hyvin tuore ja odottavansa vielä lisätietoja asiasta. Jos alustavat tiedot pitävät paikkansa, niin tapaus vaikuttaa Haaviston mukaan huolestuttavalta.
– Tämä tuntuu erittäin huolestuttavalta, että on ollut seitsemän vuotta sitten tällainen tapaus, jossa vielä kaksi ihmishenkeä on menetetty ja tapauksen tutkinnassa on sitten päädytty siihen, että venäläisillä on ollut tällainen rooli, kuten tshekit sanovat, Haavisto pohti.
Venäjä ei yhdy Tshekin näkemykseen
Venäjä kommentoi tänään pitävänsä venäläisdiplomaattien karkotusta Tshekistä provokatiivisena ja epäystävällisenä tekona.
Kremlin tiedottaja Dmitri Peskovin mukaan Venäjä ei yhdy Tshekin näkemykseen siitä, että karkotetut diplomaatit olisivat vakoojia.
Vastalauseena Venäjä on ilmoittanut karkottavansa 20 työntekijää Tshekin Moskovan-suurlähetystöstä.