Omakotitalojen pihoille ilmestyy nyt vanhoja traktoreita "eläkepäiviä viettämään" – Markku kertoo syyn

Käytettyjä traktoreita myydään nyt omakotitalojen omistajille erilaisiin piha-askareisiin.

Yhä useampi omakotiasukas hankkii käytetyn traktorin. Ilmiö on yleistynyt kaupunkien ja maaseututaajamien omakotialueilla. Traktori hankitaan pienellekin pihalle. Näin vanhat traktorit muuttavat peltotöistä ”eläkepäiviksi” pihatöihin.

– Traktorille löytyy aina pientä tehtävää. Talvella tämä on erinomainen peli lumen auraamiseen, sanoo Iin Kuivaniemellä asuva eläkkeellä oleva peltialan yrittäjä Markku Tolonen.

Hän esittelee hiljattain Karungista Tornionjokilaaksosta ostamaansa 89 hevosvoiman takavetoista Case 895 XL International -traktoria, joka seisoo autotallin edessä 2 200 neliön tontilla. Se on vuosimallia 1994.

– Eläkkeelle jääneellä maanviljelijällä oli netissä myynnissä kaksi traktoria. Tämä maksoi noin 15 000 euroa, Tolonen kertoo.

Tolonen esittelee traktorin takana olevia hydrauliikan liittimiä, joihin voi kytkeä esimerkiksi lumilingon, joka on hänellä ostoslistalla.

Myös Tolosen naapuri Arto Pudas sai viime talvena omakotitalonsa pihalle käytetyn traktorin, jota käytettiin ahkerasti lumitöissä.

– Se on isäni traktori. Hänellä niitä on kaksi kappaletta. Lisäksi kolmas traktori on osina minun autotallissa, Pudas kertoo.

Kuivaniemeläinen urakoitsija Paavo Blomster irrottaa traktorikaivurin kauhalla kantoja Tolosen autotalin ja omakotitalon takana, jonne on raivattu puita kaatamalla traktorin mentävä ura. Näin Tolonen voi pian ajaa traktorillaan autotallin ympäri ja pysäköidä sen näkösuojaan autotallin taakse.

Tolosella on selvästi platoninen suhde traktoriin, sillä hän istui ensimmäisen kerran traktorin rattiin 15-vuotiaana maaseudulla Iin Yli-Olhavassa, jossa hänen isällä Pentti Tolosella oli pientila.

Myös moni kaupunkilaismies haaveilee nuoruuden menopelistä, traktorista. Osa heistä on taittanut nuorena koulumatkankin traktorilla.

– Isä oli ostanut Massey Fergusonin, joka oli meidän ensimmäinen traktori, Tolonen kertoo.

Myöhemmin Tolonen osti oman traktorin, kun hän rakensi perheelleen omakotitalon suurelle tontille kotitilan lähelle Yli-Olhavan kylälle.

– Minulla oli traktorissa lumilinko, telimetsäkärry ja kippikärry. Ne kaikki hävitin vuonna 2015, kun muutin uuteen omakotitaloon pienemmälle tontille meren rantaan tänne Kuivaniemelle. Luulin, ettei täällä tarvitse traktoria. Toisin kävi, Tolonen naurahtaa.

– Huomattava osa käytetyistä vanhoista traktoreista myydään harrastelijoille. Monet niistä ovat takavetoisia. Nykyisin ammattikäytössä olevat traktorit ovat kookkaampia ja nelivetoisia, kertoo Agco Suomi Oy:n Kempeleen yksikön konemyyjä Timo Hekkala.

Vuonna 1963 myyntiin lähes 16 000 traktoria

Vanhemmista traktoreista on tarjontaa, sillä Suomen traktorimyynnin huippuvuonna vuonna 1963 Suomessa myytiin lähes 16 000 traktoria. Näin traktori syrjäytti lopullisesti hevosen peltotyössä.

1960-luvun suosituimmissa traktoreissa oli tehoa 40–50 hevosvoimaa. Vaihteita niissä oli yleensä kuusi eteen ja kaksi taakse. Eniten myytyjä merkkejä olivat Fordson, Massey Ferguson, Valmet, David Brown ja Nuffield.

Vuonna 1969 traktoreihin tulivat pakollisiksi turvaohjaamot. 1970-luvulla suosituimmiksi tulivat 60–80-hevosvoimaiset traktorit.

– Muistan kun isäni osti vuonna 1986 uuden 83-hevosvoimaisen traktorin, joka oli silloin kylän suurin traktori. Meidän perheellä oli maitotila Himangalla, Hekkala kertoo.

Nykyisin traktoreissa on tehoa keskimäärin 200 hevosvoimaa. Vuonna 2019 Suomessa myytiin Traficomin tilastojen mukaan noin 1 624 traktoria, joista vajaat puolet (786) oli kotimaisia Vatra-merkkisiä. John Deere traktoreita myytiin 194 kappaletta. Massey Ferguson ja New Holland traktoreita myytiin molempia 121 kappaletta. Fendt kirasi 83 traktorin myynnin.

Traktorit ovat Hekkalan mukaan yhä suurempia ja tehokkaampia. Yhä konetta kohti työmäärä on maataloudessa monikertaistunut. Jokaista alle sadan hevosvoiman traktoria kohti myytiin viime vuonna yhdeksän kappaletta yli 200 hevosvoiman traktoria. Suuria traktoreita käytetään peltotöissä sekä kasvavissa tavara- ja biopolttoaineen kuljetuksissa.

– Tilakoko on selvästi kasvanut ja esimerkiksi suurilla maitotiloilla peltotyöt teetetään urakoitsijoilla, sillä kaikki aika kuuluu karjanhoidossa. Urakoitsijoilla suurimmat traktorit ovat lähes 400-hevosvoimaisia, joilla voi kerralla käsitellä aiempaa suurempia peltolohkoja, Hekkala sanoo.

Hekkala esittelee Valtran T-sarjan traktoria, jonka saa 155–271 hevosvoiman 6-sylinterisellä moottorilla. Valtra T 194 Direkt -mallin myyntihinta on 220 000 euroa.

– T-mallin hinta vaihtelee moottorin ja varustetason mukaan 70000–250000 euron välillä, Hekkala kertoo.

Ilmastoitu hytti on kuin toimisto

Traktorissa on ergonominen, ilmastoitu ja hiljainen hytti, joka muistuttaa toimistoa. Kuljettajan työtä helpottaa smarttouch-käyttöliittymä. Lohkoautomatiikka ohjaa traktoria ja työkoneita automaattisesti.

Lisäksi gps-ohjauksen avulla traktori seuraa ajolinjoja lähes sentin tarkkuudella mikä vähentää turhia ajoja ja polttoainekustannuksia. Kuljettajan ei myöskään tarvitse keskittyä koko ajan traktorin ohjaamiseen.

Peltotyöt voi suunnitella kotikoneella etukäteen ja siirtää ne traktorin tietokantaan automaattista hallintaa varten

Paikkatietoon perustuvaan seurantaa tarvitaan myös katujen ja pihojen kunnossapidossa, sillä nykyisin yhä useampi traktori hoitaa Suomessa muitakin kuin vain peltotöitä päinvastoin kuin Euroopassa.

– Lisäksi moni urakoitsijan hankkima traktori ei käy koskaan pellolla. Kaupunkitraktori varustetaan palarenkailla, jotka kestävät asfalttikatua ajettaessa normaalia traktorin rengasta paremmin, Hekkala sanoo.

Traktorin seurantajärjestelmän avulla voidaan näyttää myös jälkikäteen, mihin aikaan marketin piha on puhdistettu lumesta ja hiekoitettu, jos joku liukastuu pihalla ja vaatii korvauksia.

Viime vuonna EU:n alueella myytiin vuonna 2019 noin 1 900 000 traktoria. Suomessa Valtra johtaa markkinoita, mutta Euroopan eniten myyty traktori oli vuonna 2019 New Holland, hieman yli 30 000 traktorilla. Toisena oli John Deere ja kolmantena Fendt. Niitä molempia myytiin noin 15000 kappaletta.

Traktori tarkoittaa vetämistä

Nimi traktori tulee latinalaisesta sanasta trahere, joka tarkoittaa vetämistä. Traktori on raskaiden esineiden siirtämiseen ja työkoneiden vetämiseen tarkoitettu ajoneuvo. Traktoreita käytetään maatiloilla pelto- ja metsätöissä, jolloin puhutaan maataloustraktoreista.

Lisäksi traktoria käytetään enenevässä määrin taajamissa erilaisissa ympäristönhoitotöissä sekä kuljetuspalveluissa. Monet nuoret käyttävät traktoria harrastus- ja koulumatkoihin. Suomessa on rekisterissä noin 420 000 traktoria. Uusimmat traktorit ovat yleensä nelivetoisia.

Tällöin saavutetaan tasaisempi painojakauma, jolloin traktori kykenee vetämään työkonetta paremmin

Lue myös:

    Uusimmat