Lämmitys- ja jäähdytysratkaisuja toimittava Gebwell oy muistuttaa, että useat suomalaiset asunnonomistajat voivat osallistua energiansäästötalkoisiin kulutusjoustolla.
– Lämpöratkaisut soveltuvat kulutusjoustoelementeiksi erittäin hyvin, mikäli joustoon soveltuvat tekniset ratkaisut ovat käytössä. Silloin ei välttämättä edes huomaa, jos lämmitys loppuu tunniksi tai kahdeksi, sillä kiinteistö itsessään toimii eräänlaisena lämpöakkuna ilman energiavaraajia ja pysyy lämpimänä katkojenkin aikana, Gebwellin varatoimitusjohtaja Petrus Monni kertoo tiedotteessa.
– Monissa uudisrakennuksissa on esimerkiksi lattialämmitys ja niissä on aika iso määrä betonia, jota lämmitetään. Se varaa lämpöä hyvin, samoin talojen rakenteisiin varastoituu lämpöä.
Kulutusjousto tarkoittaa sitä, että pyritään käyttämään sähköä vähemmän kulutuspiikkien aikana. Pörssisähköä käyttävissä omakotitaloissa tai kiinteistöissä siihen houkuttelee energiakustannusten pienentäminen, kun käyttöä ohjataan edullisemman sähkön aikaan.
– Suuresta osasta nykyaikaisia lämpöpumppuja löytyy aikaohjelma, joten niitä voi ohjata toimimaan silloin, kun sähköä on hyvin saatavilla. Yleisesti yöaikaan on enemmän sähköä saatavilla. Silloin kannattaa lämpöpumppu säätää yöksi isommalle ja päiväsaikaan ruuhkaisimpiin tunteihin pienemmälle, Monni kertoo.
Vinkki pätee myös suoraa sähkölämmitystä käyttävillä. Esimerkiksi käyttövesi lämpiää monissa kiinteistöissä sähköllä, joten sen voi aikakytkimellä ajastaa lämpiämään öisin.
Lue lisää: Vakuutusyhtiö varoittaa ilmalämpöpumpun omistajia: Yleinen virhe voi johtaa putkien rikkoutumiseen
Osaan uudemmista lämpöpumpuista on saatavilla pörssisähköohjaus, joka tuo säästöä käyttäjille, joilla on pörssisähkösopimus.
– Sen avulla lämpöpumpun lämmitystoimintoa voidaan ohjata vuorokauden ajankohtaan, jolloin sähkö on edullista ja pois niiltä tunneilta, kun sähkö on kalleinta. Tämä ei ainoastaan ohjaa sähkönkulutusta ajankohtaan, jolloin sähköä on enemmän saatavilla vaan voi tuoda myös käyttäjälleen säästöä lämmityskustannuksissa, kerrotaan Gebwellin tiedotteessa.
Pohjolan Vakuutuksesta on varoitettu omatoimisista asennuksista, joita on tehty maalämpöpumppuihin halvemman sähkön toivossa.
– Esimerkiksi maalämpöpumppuihin on asennettu omatoimisesti piirikortteja tai ajastimia, jotta lämmitys toimisi yöllä halvemmalla sähkön hinnalla. Tällöin riski lämmityksen toimimattomuudesta kasvaa merkittävästi ja tästä seuraa vastaavasti jäätymisestä aiheutuvia putkirikkoja, Pohjola Vakuutuksen varatoimitusjohtaja Pekka Puustinen kertoi viime marraskuussa.