Uhkapelaaminen on kasvanut rajusti netin tultua osaksi ihmisten arkipäivää ensin tietokoneiden ja nyt myös mobiililaitteiden myötä.
Peliongelmaisille suunnatun Peluuri-palvelun kehittämispäällikkö Mari Pajula näkee trendin työssään konkreettisesti.
– Nettipelaaminen lisääntyy koko ajan, samoin mobiilipelaaminen. Älypuhelimet lisääntyvät ja sitä kautta pelit ovat saatavissa missä ja milloin tahansa, Pajula kertoi aamun Huomenta Suomessa.
– Netin kautta saa pelaaja aika nopeastikin itsensä pahoihin vaikeuksiin. Olemme viime aikoina kohdanneet hyvin paljon vakavammissa ongelmissa olevia.
Tyypillisimmin ongelmapelaajalta voi lähteä työ, opiskelupaikka, harrastukset ja lopulta muutkin sosiaaliset suhteet.
– Ongelma voi kehkeytyä monin eri tavoin, mutta netissä se voi tapahtua hyvinkin nopeasti. Parissa kuukaudessa voi hävitä isoja summia ja saada elämänsä sekaisin, Pajula varoittaa.
Muutamat, pääosin kotimaiset nettipelejä tarjoavat yritykset tuntevat vastuunsa ja tarjoavat ongelmapelaajille mahdollisuutta rajoittaa pelaamistaan. Se ei kuitenkaan peliongelmaista välttämättä auta – tai pysäytä.
– Aina jos sen tekee yhden firman sivuilla, niin aina löytyy seuraava. Rajoittamisessakin on siis omat hankaluutensa.
– Vakavistakin peliongelmista voi kuitenkin päästä eroon. Apua löytyy, kun sitä on valmis itselleen hakemaan.
Kaiken takana on nimen omaan oma tahto. Ilman sitä auttavat tahot voivat neuvoa ongelmaisen läheisiä vain suojaamaan itsensä.
– Läheiset ovat meihin hyvin paljon yhteydessä. Muutos lähtee kuitenkin pelaajasta, läheinen ei voi sitä käyttäytymistä muuttaa, Pajula muistuttaa.
– Jos pelaajalla ei ole omaa motivaatiota, niin silloin me kannustetaan läheistä turvaamaan omaa tilannettaan mahdollisimman pitkälle ja auttamaan itseään.
(MTV3)