Hyttyset ovat ikäviä seuralaisia, mutta itikoiden torjunnassa tulisi käyttää vain hyväksyttyjä valmisteita ja noudattaa käyttöohjeita, muistuttavat Tulli sekä Turvallisuus- ja kemikaalivirasto. Tullin tarkastuksissa otetaan haltuun kiellettyjä hyönteiskarkotteita- ja myrkkyjä joka kesä.
Hyttyskarkotteet ja -myrkyt ovat biosidivalmisteita. Koska ne on tarkoitettu tappamaan eliöitä, niiden käyttöön liittyy monenlaisia terveys- ja ympäristöriskejä.
Suomessa saa myydä ja käyttää vain sellaisia biosidivalmisteita, jotka Tukes on hyväksynyt. Ulkomailta ostettujen valmisteiden käyttö on laitonta, ellei tuote ole saanut viranomaisen hyväksyntää. Suomessa hyväksyttyjä biosidivalmisteita listataan KemiDigi-sivustolla.
Hyväksytyn valmisteen tunnistaa Tukesin lupanumerosta. Lisäksi myyntipakkauksesta tulisi löytyä turvallista käyttöä koskevat tiedot suomeksi ja ruotsiksi. On harvinaista, että nämä tiedot löytyvät ulkomailta tilatuista hyttysmyrkyistä tai -karkotteista.
Jo alkukesän aikana Tullin tarkastuksissa on otettu haltuun runsaasti kiellettyjä hyönteismyrkkyjä ja torjunta-ainetyynyjä. Lähetyksiä tulee lisää päivittäin. Tulli pidättää ulkomailta tilatut luvattomat valmisteet, ja ne hävitetään kuulemisprosessin jälkeen. Tämä koskee myös yksityiskäyttöön tilattuja valmisteita.
Lue myös: Varaudu viivästyksiin verkko-ostoksilla! Heinäkuussa astuu voimaan oleellinen muutos – näin tullaat sujuvasti
Hyttysmyrkyt vaaraksi myös muille eliöille
Kesäkuussa suositun Thermacell-hyttyskarkottimeen liittyvät huolet nousivat otsikoihin, kun kaksi kauppaketjua ilmoitti lopettavansa laitteiden myynnin. Taustalla oli sosiaalisessa mediassa käyty kiivas keskustelu laitteiden mahdollisesta haitasta ympäristölle.
Thermacell-laitteessa vaikuttava aine on pralletriini, joka on erittäin myrkyllistä mehiläisille ja vesieliöille. Väärin käytettyjä hyttysmyrkyistä on vaaraa myös ihmisille. Maahantuoja puolusti laitetta sillä, että siinä käytetään vain tällä hetkellä hyväksyttyjä tehoaineita ja että laitteen on tarkoitus ajaa ilmassa olevan hermomyrkyn aistivat hyttyset pois.
Tukes on muistuttanut, että höyrystyvien hyttystorjuntalaitteiden tehoaineet ovat myrkyllisiä myös esimerkiksi pölyttäjille. Riskit ovat todennäköisesti suurimmat paikoissa, joissa laitetta käytetään yhtäjaksoisesti pitkiä aikoja.
Erityisen varovainen hyönteismyrkkyjen kanssa tulee olla pienten vesistöjen lähellä. Torjuntalaitteita ei tule myöskään käyttää sisätiloissa tai pihapiirin ulkopuolella.
Katso videolta mitä karkotetta asiantuntija käyttäisi, ja mikä tuote sai aikaan hämmentyneen reaktion!
4:30
Lue myös: Pistikö hyttynen? Näin saat kutinan loppumaan
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Lähteet: Tulli, Tukes