Alapään kutina ei läheskään aina ole hiivaa – moni nainen tekee tämän virheen

Moni nainen hoitaa alapään kutinaa hiivatulehdukseen tarkoitetuilla reseptivapailla lääkkeillä. Usein kutinan taustalla on kuitenkin jotain muuta kuin hiivaa.

Mehiläisen naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Tuuli Soini on huolissaan hiivatulehdukseen käytettävien reseptivapaiden lääkkeiden runsaasta käytöstä. Soinin mukaan jopa puolet hiivatulehdukseen viittaavista oireista johtuu muista syistä kuin hiivasta.

– Jos niitä käytetään turhan paljon, on teoreettinen riski, että hiivakanta muuttuu resistentiksi eivätkä lääkkeet enää vaikuta, Soini sanoo.

– Resistenttejä hiivakantoja todetaan välillä, mutta onneksi niihin on vielä löytynyt hoitokonstit, hän jatkaa.

Turhien lääkkeiden ostaminen on myös rahanhukkaa. Lisäksi osalla hiivalääkkeistä on mahdollisia haitallisia yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden, kuten tiettyjen sydän- ja mielialalääkkeiden, kanssa. Apteekin henkilökunnalta onkin hyvä varmistaa, mikä hiivalääke itselleen sopii.

Nämä oireet syitä hakeutua lääkärin vastaanotolle

Soini suosittelee, että jos hankala kutina ilmenee ensimmäistä kertaa, tulisi oireen syy selvittää lääkärillä. Muita syitä hakeutua lääkärin vastaanotolle ovat voimakkaat ja rajut oireet, mahdollisen sukupuolitaudin epäily, kutinaan liittyvät yleisoireet – kuten virtsaamiskivut, verinen vuoto ja oireiden jatkuminen – sekä haavaumat ulkosynnyttimissä.

Lääkäri auttaa tunnistamaan oireiden syyn. Joskus kutina voi nimittäin olla merkki vakavammasta taudista. Erityisesti vaihdevuodet ohittaneet naiset diagnosoivat usein itselleen virheellisesti hiivatulehduksen, vaikka kyseessä saattaa olla valkojäkälä.

1. Hiivatulehdus

Kutina on hiivatulehduksen pääoire, mutta usein kutinaan liittyy myös lisääntynyttä ja kokkareista valkovuotoa. Hiivan oireita voivat olla myös kirvely ulkosynnyttimissä ja virtsatessa virtsaputken suulla sekä limakalvojen rikkoontuminen.

Hiivatulehduksen oireita hoidetaan tavallisesti itsehoitolääkkeillä, kuten emätinpuikoilla. Jos hiiva toistuu ja kumppanilla on hiivatulehdukseen viittaavia oireita, kannattaa hoitaa myös kumppani.

2. Ihon ja limakalvojen kuivuminen

Esimerkiksi e-pillerit tai vaihdevuodet voivat aiheuttaa limakalvojen kuivumista, mikä saattaa johtaa kutinaan alapäässä. Mikäli epäilee kutinan johtuvan kuivumisesta, kannattaa asiaa hoitaa apteekista saatavilla hajustamattomilla ja pH-neutraaleilla ihoöljyillä, jotka muodostavat ihon pinnalle suojaavan ja pehmentävän kerroksen.

Myös paikalliset estrogeenituotteet voivat auttaa erityisesti vaihdevuodet ohittaneen naisen limakalvojen kuivumiseen. Soini huomauttaa, että hormonivalmisteissa tulee huomioida rintasyöpä. Jos nainen on sairastanut tai sairastaa rintasyöpää, tulisi hänen käyttää hormonittomia kosteuttavia valmisteita.

3. Bakteerivaginoosi

Emättimen bakteerikannan häiriö, bakteerivaginoosi, on hyvin tavallinen naisten tulehdus, johon oireellisena liittyy usein pahanhajuista sekä runsasta valkovuotoa ja joskus myös kutinaa. Sairastumisen riski kasvaa useiden seksikumppanien myötä ja kuparikierukan käyttäjillä.

Lieviä bakteerivaginoosin oireita voidaan hoitaa hyvällä intiimihygienialla – johon eivät yleisten harhaluulojen mukaan liity liian tiheät pesukerrat, saippuan käyttö tai veden suihkuttaminen suoraan emättimeen. Myös maitohappobakteerit ja C-vitamiinia sisältävät emätinkapselit voivat auttaa vaivaan.

Tavallisemmin oireellinen tulehdus hoidetaan kuitenkin reseptilääkkeillä.

4. Valkojäkälä

Valkojäkälä on tarttumaton ihosairaus, joka oireilee tyypillisesti alapään kutinana ja kirvelynä. Häpyhuulissa saattaa olla vaaleita paksuuntuneita ihokohtia. Edetessään valkojäkälä voi aiheuttaa emättimen aukon pienentymistä, ja sen seurauksena yhdyntäkipua.

Hoitamattomana jäkäläsairaudet lisäävät ulkosynnyttimien syövän riskiä, minkä vuoksi tauti on tärkeä diagnosoida ja hoitaa. Valkojäkälän hoitoon käytetään vahvaa kortisonivoidetta limakalvojen hyvän perushoidon lisäksi.

5. Alapään ajelu

Häpykarvojen ajeleminen voi aiheuttaa kutinaa, mutta tällöin kyse on lähinnä mekaanisesta ärsytyksestä. Lisäksi karvaton iho kuivuu ja ärsyyntyy helpommin. Karvanpoiston yhteydessä käytetyt vaahdot tai geelit voivat osaltaan ärsyttää ihoa ja aiheuttaa allergistyyppisen reaktion.

6. Normaali kutina

Emättimen kutina voi liittyä myös normaaliin kuukautiskiertoon liittyvään kutinaan, sytolyysiin. Kierron alku- ja loppuvaiheessa emättimen normaali pH-arvoltaan hapan erite voi ärsyttää pintalimakalvoja. Kierron keskivaiheessa kutinaa ei tässä tapauksessa ilmene.

Tavallisesti sytolyysiin liittyvä kutina menee ohi itsestään. Mikäli oireet ovat voimakkaat, niitä voidaan helpottaa paikallisestrogeenivalmisteilla.

Osittaislähteet: Terveyskirjasto 1, 2, 3 ja 4

Lue myös:

    Uusimmat