Stubb kommentoi perjantaina pidetyssä tiedotustilaisuudessa Pekka Toverin väitettä siitä, että Suomi olisi jo sodassa Venäjän kanssa.
Tasavallan presidentti Alexander Stubb saapui median eteen perjantaina iltapäivällä järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.
Tilaisuuden aikana Iltalehden toimittaja kysyi Stubbilta, onko Suomi sodassa Venäjän kanssa. Aiemmin viikolla otsikoihin nousi tulevan europarlamentaarikon, kansanedustaja ja entisen Puolustusvoimien tiedustelupäällikön Pekka Toverin (kok.) ulostulo, jossa Toveri totesi Suomen olevan jo sodassa Venäjän kanssa.
Lue myös: Pekka Toveri: Suomi on jo sodassa Venäjän kanssa – "Vain sairas mielikuvitus rajana"
– Yksiselitteisesti ei ole. Samalla totean, että sodan ja rauhan välinen viiva on tänä päivänä veteen piirretty. Sodan ja rauhan välinen viiva hämärtyy ja siihen Venäjä pyrkii, Stubb vastasi esitettyyn kysymykseen tiedotustilaisuudessa.
Stubbin mukaan Venäjä käy tällä hetkellä sotaa kahdella "tantereella".
– Ensimmäinen on kineettinen ja konventionaalinen Ukrainan kanssa. Se on se, missä sota on. Toinen on hybridisodankäynti, joka ei sinällään ole sotaa vaan erilaista toimintaa.
Hybridisota voi olla Stubbin mukaan niin ihmisten välineellistämistä rajalla, rajan siirtämistä, kyberiskuja, informaatiosotaa kuin jopa suoraa sabotaasia.
– Yksiselitteisesti haluan todeta, että Suomi ei ole sodassa, Stubb lisäsi vielä lopuksi.
"Sodankäynnin muutos on ollut käynnissä jo pidempään"
Alkuviikosta Toveri arvioi ensin viestipalvelu X:ssä, että Suomi olisi jo sodassa Venäjän kanssa. Myöhemmin hän toisti arvionsa Helsingin Sanomille.
Toveri kommentoi aiemmin MTV Uutisille, että hän perustaa arvionsa Venäjän toimintaan.
– Sodankäynnin muutos on ollut käynnissä jo pidempään. 1990-luvulla kiinalaiset alkoivat kirjoittaa sodankäynnin keinojen laajentumisesta ja Venäjällä asiaa on käsitelty enemmän 2000-luvulla Valeri Gerasimovin doktriinin kautta, Toveri sanoi MTV Uutisille.
Toveri myös totesi, että suoralla sodan julkistuksella olisi seuraukset. Näin ollen Venäjän on parempi käydä konfliktia kuin sotaa, Toveri katsoo.
Tilaisuuden alkuperäisinä aiheina olivat Washington D.C:ssä, Yhdysvalloissa ensi viikolla pidettä Naton huippukokous sekä DCA-sopimus.
Tilaisuuden aiheiksi nousi myös muun muassa Unkarin pääministerin Viktor Orbánin vierailu Moskovaan.