Onko tässä yksi syy suomalaisten konttaukselle? Jari Isometsä esitteli mielenkiintoisen teorian: "Lisäävät kisojen raskautta"

Lauantai oli synkkä päivä suomalaiselle maastohiihdolle. Maailmancupissa oli vuorossa Jällivaaran kymmenen kilometrin vapaan kilpailut, ja suomalaiset jäivät kauas kärjestä. Jari Isometsä pohdiskeli syitä. 

Naisten kilpailussa parasta suomalaisvauhtia pitivät Kerttu Niskanen ja Krista Pärmäkoski, joiden sijoitukset olivat 22. ja 25. Molempien ero voittajaan Jessie Digginsiin kasvoi lähes kahteen minuuttiin. Miesten puolella ainoastaan Markus Vuorela mahtui 40 parhaan joukkoon oltuaan 38:s.

Suomalaishiihtäjien surkea päivä sai MTV Urheilun asiantuntijan Jari Isometsän kaivelemaan muistinsa syövereitä.

En kyllä muista, oliko kaikkien aikojen huonoin kokonaispanos, Isometsä pohti.

Mutta ainakin aika lähellä sitä. Se kertoo aika paljon siitä, mikä oli suomalaissaldo päivän kisoissa.

Suomalaishiihtäjien menestys vapaan hiihtotavan kilpailuissa ei perinteisesti ole vetänyt vertoja pertinteisen kisojen saavutuksille, ja lauantain taso kuin alleviivasti tuota tosiasiaa. Tästä huolimatta Niskasen ja Pärmäkosken liki kahden minuutin ero kärkeen kymmenellä kilometrillä ja mieshiihtäjien kehnot sijoitukset jättivät mietittävää.

Isometsä kertoo pohtineensa kisan aikana syitä suomalaisten heikkoon tekemiseen. Ovatko suomalaiset jääneet vapaan hiihdossa entisestään kärjen vauhdista?

Vapaan hiihdossa tarvitaan lihaskestävyyttä, että jaksaa olla luisteluasennossa ja tehdä sieltä teräviä potkuja koko kilpailun ajan. Se on ollut yksi suomalaisten ongelmia, että ei olla jaksettu niin hyvin, Isometsä totesi ja ryhtyi esittelemään analyysiaan tilanteesta.

Nyt, kun on hitaat kelit ja ei ole fluorivoiteita, lihaskestävyyden merkitys korostuu vielä, koska kaikkien sukset ovat hitaampia. Kun on hyvät kelit ja fluorivoiteet, sillon saa niin sanotusti vähän helppoja kilometrejä. Nyt pakkaskelillä ilman fluorivoiteta helppoja metrejä ei ole luvassa, jollon lihaskestävyys ja luisteluhiihtotaito korostuu. Kun ollaan niissä vähän jäljessä, nämä tekijät lisäävät kisojen raskauttta ja suomalaiset myös tippuvat entistä enemmän kärjestä.

Sekä maailmancup-kauden avauksessa Rukalla että lauantaina Jällivaarassa hiihdettiin kuivassa pakkassäässä. Fluorivoiteet kieltävä sääntö puolestaan tuli käyttöön täksi kaudeksi.

Isometsä sanoi seuranneensa lauantain kilpailuja tarkalla silmällä ja saaneen vahvistusta  teorialleen. Frekvenssiero suomalaisten ja kärkihiihtäjien välillä oli kuin yö ja päivä.

Esimerkiksi naisten hiihdossa, kun katotaan kärkihiihtäjiä, se oli sellaista hakkaamista, kun suomalaisilla se näytti, ettei ollut mihinkään kiire. Siinäpä se ero sitten olikin, Isometsä sanoo. 

Kahden minuuttia kaula kympillä on valtavan iso ero. Miehissä yksi 40 joukossa. Ei hirveästi odotettu tältä päivältä, mutta meni siihenkin nähden aika paljon huonommin.

Lue myös:

    Uusimmat