Euroalueen inflaation arvioidaan kiihtyvän toukokuussa yli kahdeksaan prosenttiin.
Luku on kova, ja siitä tulee helposti syytettyä Venäjän helmikuista hyökkäystä Ukrainaan. Onko kyse vain tästä, OP Ryhmän pääjohtaja Timo Ritakallio?
– Ei. Tässä on monenlaisia ilmiöitä, jotka olivat pinnalla jo ennen sotaa. Inflaatiopaineita oli jo ennen sotaa. Tietysti Ukrainan sota on luonut lisää epävarmuutta, joka luo niin yritysten kuin kuluttajienkin käytökseen, Ritakallio sanoo.
– Kun tänä vuonna vielä odotamme Suomeen parin prosentin talouskasvua, niin ensi vuodelle vain 0,6 prosenttia. Ennusteita on kaiken aikaa korjattu alaspäin, hän jatkaa.
Ritakallion mukaan korkean inflaation aikaa eletään todennäköisesti pidempään kuin vielä joitakin kuukausia sitten arvioitiin.
– Ensi vuodelle odotus on, että inflaatio hidastuu, mutta ei palaudu sille tasolle, jolla oltiin ennen tätä vuotta. Yritetään välttää stagflaatio, jossa on korkea inflaatio ja talous painuu taantumaan, Ritakallio toteaa.
Lue myös: Suomen talouskasvu hidastuu ennusteen mukaan 1,6 prosenttiin tänä vuonna – hyytyminen vaikuttaa työllisyyteen
Myös korot lähtevät "pikkuhiljaa" nousemaan.
– Haluan korostaa, että ne ovat historiallisen alhaisia vaikka ne jonkin verran nousevatkin. On eletty poikkeuksellinen aika, jolloin markkinakorot ovat olleet negatiivisia ja pidemmätkin korot saattaneet olla negatiivisia, Ritakallio kertoo.
– Vanhemmat sukupolvet muistavat 10–20 prosentin markkinakorkoja. Mistään sellaisesta kehityksestä ei ole kysymys, hän jatkaa.
Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen.
Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live.
Lue myös: Matkailu kärsii yhä koronasta, mutta myös uusista uhkakuvista – risteilyalusten määrä kertoo paljon: "On tullut kysymyksiä Venäjän rajan läheisyydestä"
8:19