Elinkeinoministeri Mika Lintilän käynnistämä selvitys koulujen kesälomien siirron taloudellisista vaikutuksista matkailuelinkeinolle julkaistaan tänään. MTV Uutiset kysyi ennakkoon Suomen Rehtorit ry:n kantaa lomien siirtoon.
Elinkeinoministeri Mika Lintilä arvioi, että nykyisillä loma-ajoillamme annamme kilpailuvaltin matkailualalla muille maille.
– Koulujen alkaminen hiljentää kotimaanmatkailun jo elokuun alussa. Monet matkailupalvelut supistuvat ja osin sulkeutuvat juuri, kun ulkomaiset matkailijat Suomessa eniten liikkuvat. Sesongin pidentäminen loppupäästä olisi Suomen matkailuelinkeinole ehdottoman tärkeää.
Selvityksellä pyritään arvioimaan, kuinka suuri osa matkailukysynnästä ajoittuu kesälomakaudelle ja mikä vaikutus lomien siirtämisellä olisi matkailukysyntään.
Suomen Rehtorit ry:n puheenjohtaja Antti Ikonen kertoo, että he ovat jo aiemmin selvittäneet jäsenkuntansa mielipiteitä asiaan. Selvityksen perusteella vaikuttaisi siltä, että yli puolet kannattaa lomien siirtämistä myöhemmäksi ainakin viikolla tai kahdella ja toinen puoli taas kannattaa nykyistä järjestelyä.
SUOMEN REHTORIT RY
Koulujen, oppilaitostan ja opetustoimien johtotehtävissä työskentelevien ammatillinen edunvalvontajärjestö.
Jäseniä: yli 1200
Paikallisia jäsenyhdistyksiä: 22
– Emme kuitenkaan ole halunneet järjestönä ottaa kantaa aiheeseen, yhtä paikallista jäsenyhdistystä lukuun ottamatta, Ikonen kommentoi.
Yhdellä paikallisella jäsenyhdistyksellä hän viittaa ruotsinkielisten rehtorien yhdistykseen eli Södra Finlands svenska rektorsförening ry:hyn. Järjestö laittoi pystyyn kansalaisaloitteen lomien siirtämisen puolesta viime vuoden marraskuussa. Tällä hetkellä aloite on kerännyt noin 11 000 kannattajaa.
Taustalla kummittelevat perheiden lomat
Perustelu kansalaisaloitteessa alkaa seuraavasti: "Suomen alkukesä on usein kylmä ja sateinen, kun taas loppukesän sää on usein lämmin ja aurinkoinen."
Suomen Rehtorien Ikosen mukaan juuri kysymys säästä kummittelee koko keskustelun taustalla: perheiden lomakausi haluttaisiin ajoittaa parhaaseen mahdolliseen aikaan. Hän kuitenkin huomauttaa, että Suomen sää on hyvin vaihteleva.
– Kannattaa huolella pohtia, ettei yksittäisten kokemusten perusteella tehdä isoja ratkaisuja.
Ikosesta on kuitenkin hyvä asia, että lomien siirtoa selvitetään.
– Pitää huomioida koulujen tarpeet, ei pelkästään matkailu- ja elinkeinoelämän, jota en väheksy millään tapaa. Ratkaisua ei kuitenkaan saa tehdä oppilaitosten kustannuksella.
Entä jos kesäkuussa onkin lämmin?
Ikonen sanoo, että lomien siirtämistä vastustetaan usein argumentilla, jonka mukaan opiskelijoiden into ei ehkä riitä opiskeluun, jos kesäkuulle sattuukin todella hyvät kelit.
Mutta eikö tällaisia päätöksiin liity aika paljon muitakin asioita kuin sää?
– Juuri näin. Nykymallin plussaa on se, että se jakaa kouluvuoden totuttuihin ja lähes yhtä pitkiin syys- ja kevätlukukausiin. Itsekin yllätyin, että tällä on niin paljon kannattajia.