Opettajat yllättyivät MTV:n kouluselvityksen paljastuksista – kaupungeissa on ryhdytty jo toimeen

MTV Uutisten viime viikkoinen selvitys on saanut kunnat tarkistamaan käytäntöjään opettajien sijaisten palkkaamiseksi. Selvitys paljasti, että reilun kolmenkymmenen helsinkiläiskoulun sijaisopettajalistoille pääsi tekaistulla henkilöllisyydellä.

Opetusalan ammattijärjestö OAJ on yllättynyt peruskoulujen vaihtelevista käytännöistä sijaisten palkkaamiseksi.

– Ilman muuta selvää pitää olla, että etenkin, kun ensimmäistä kertaa sijaista palkataan, henkilö pitää tavata ja perehdyttää, toteaa koulutuspolitiikan päällikkö Jaakko Salo, OAJ:stä MTV Uutisille.

MTV Uutisten viikko sitten julkaisema selvitys paljasti suoranaisia epäkohtia sijaisten palkkaamisesta. Reilun kolmenkymmenen helsinkiläiskoulun sijaisopettajalistoille pääsi tekaistuilla henkilöllisyydellä ja vain kolme kouluista pyysi rikosrekisteriotetta.

– Sijaisten hankkiminen on valtava tehtävä ja ongelmana on, että johtaminen on aliresurssoitu. Rehtoreilla ole riittävästi aikaa sijaisten palkkaamiseen.

OAJ on esittänyt vuosien ajan opettajarekisterin perustamista, jossa olisivat kelpoiset opettajat ja sijaiset.

– Olemme esittäneet, että tässä voisi olla lisäominaisuutena rikosrekisteritieto.

Salon mukaan joissakin kaupungeissa krooninen sijaisopettajatarve on ratkaistu palkkaamalla vakituinen sijaisopettaja.

Ainakin Vantaa ja Helsinki tarkensivat ohjeitaan

MTV:n lisäselvitys paljasti, että sijaiskäytännöt vaihtelevat muissakin suurissa kaupungeissa. Esimerkiksi Lahdessa ja Espoossa asia käytiin läpi, mutta muutoksia ei tehty. Porissa tilanne on selvittelyssä ja Vantaa päätyi muuttamaan käytäntöjä.

Perusopetuksen johtajan Ilkka Kalon mukaan Vantaan perusopetuksen johtoryhmässä päätettiin keskiviikkona, että kaupunki ei ollut selkeästi ohjeistanut lyhytaikaisten sijaisten ottamista. 

– Aiomme tarkentaa ohjeistusta. Mitään viestejä ei saa lähettää, ennen kuin rikosrekisteriote, haastattelu ja henkilöllisyys on tehty, Kalo sanoo.

Kalon mukaan Vantaa on tarkistanut esimerkiksi rikosrekisteriotteet toisin kuin Helsinki, joka sekin muutti käytäntöään MTV Uutisten selvityksen julkaisun jälkeen.

– Kyllä se sillä lailla yllätti, että tämä tarkennus tarvittiin. Uudet ohjeet lähtevät kouluille syyskuun aikana.

Kalon mukaan Vantaalla on muutoin toimittu asianmukaisesti.

Lue myös:

    Uusimmat