Kansanedustaja vaatii Helsingiltä selvitystä opettajien rekrytoinnista – MTV:n uutinen herätti huolen

Valehenkilöllisyydellä pääsi koulujen sijaisopettajalistoille 0:51
Valehenkilöllisyydellä pääsi koulun sijaisopettajalistoille.

Kokoomuksen kansanedustaja, kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen Sari Sarkomaa vaatii Helsingiltä selvitystä opettajien rekrytoinnista. 

Sarkomaa kertoo Facebook-päivityksessään vaativansa Helsingin kaupunginhallituksen kokoukseen selvitystä peruskoulujen sijaisten rekrytoinnista.

– Maanantain kaupunginhallituksen kokouksessamme on kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtajan syytä antaa selvitys peruskoulujemme sijaisten rekrytoinnista. Olen asiasta pyynnön laittanut. 

MTV Uutiset pääsi tekaistulla henkilöllisyydellä 35 helsinkiläisen peruskoulun sijaisopettajalistalle. Vain kolme koulua pyysi ottamaan mukaan rikosrekisteriotteen ennen ensimmäistä sijaisuutta.

Sijaisopettajalistalla tarkoitetaan koulun ylläpitämää listaa henkilöistä, jotka voivat sijaistaa opettajia esimerkiksi sairaustapauksissa.

– Maikkarin uutinen sijaisten rekrytoinnista on herättänyt huolta. Moni vanhempi on laittanut viestiä, Sarkomaa kertoo. 

Sarkomaa kertoo päivityksessään olevansa julkisuuteen tulleiden tietojen varassa. 

– Helsingin peruskoulujohtaja Outi Salon haastattelun mukaan Helsinki aikoo tarkistaa sijaiskäytäntöjä. Kaupunginhallituksen on saatava varmuus, että havaittuihin puutteisiin puututaan ilman viiveitä. Koulujen turvallisuus on ensisijaista, Sarkomaa sanoo. 

MTV Uutiset lähetti tekaistun hakemuksen opettajan sijaisuuksista kaikkiin Helsingin peruskouluihin.

Sähköpostihakemuksessa ei ollut ansioluetteloa, suosittelijoita tai hakijan kuvaa. Tekaistulla hakijalla ei myöskään ollut opetuskokemusta.

Oikeusrekisterikeskuksen mukaan rikosrekisteriote tarvitaan, jos henkilö ryhtyy toimimaan alaikäisten kanssa työ-, opiskelu- tai vapaaehtoistehtävässä.

Käytännön on tarkoitus suojella alaikäisiä.

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n puolestaan ohjeistaa, että "työnantaja on velvollinen pyytämään rikosrekisteriotteen nähtäväksi, jos alaikäisten kanssa päivittäin toimivan opettajan palvelussuhde kestää vuoden aikana yhteensä yli kolme kuukautta".

Valtaosa kouluista ei maininnut rikosrekisteristä mitään. Helsingin kaupunki kertoi eilen MTV Uutisille tarkentavansa koulujensa sijaisopettajien rikosrekisteriotteen tarkastuskäytäntöä.

– Helsingin kaupungin ohjeen mukaan rikosrekisteriote vaaditaan kaikilta sijaisuuksia tekeviltä henkilöitä ennen ensimmäistä työvuoroa, toteaa Helsingin Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan perusopetusjohtaja Outi Salo MTV Uutisille. 

Sijaisia tuomittu seksuaalirikoksista

Lasten ja nuorten turvallisuus on ollut keväällä ja kesällä yhteiskunnallisen keskustelun aiheena.

Kesällä rippileirillä epäillään tapahtuneen seksuaalista ahdistelua, josta uutisoi Helsingin Sanomat. Lisäksi aikuisen miehen kerrottiin tekeytyneen isoseksi toisella rippileirillä.

Sijaisopettajia on myös tuomittu seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Esimerkiksi marraskuussa 2023 Kanta-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi peruskoulun sijaisopettajana työskennelleen miehen törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä kolmeksi vuodeksi ehdottomaan vankeuteen. Tuomio ei ole lainvoimainen. 

Aiemmin samana vuonna Päijät-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi Ilta-Sanomien mukaan sijaisopettajana työskennelleen miehen lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Tuomio ei ole lainvoimainen. 

Sijainen löytyy minuuteissa

MTV Uutiset sai loppukesästä juttuvinkin helsinkiläiskoulujen sijaisopettajaprosesseista, joita kuvailtiin vaihteleviksi ja huolta herättäviksi.

MTV Uutisten selvitys paljastaa, että sijaisuuksia on koulujen sijaisopettajalistoilla tarjolla päivittäin.

Tyypillisesti koulut etsivät jo aamupäivän aikana yhtä tai useampaa sijaista. Osa kouluista kertoo sijaisuuden menevän sille sijaisopettajalistalla olevalle, joka ilmoittaa ensimmäisenä olevansa käytettävissä.

Opettajien sijaisuudet vaikuttavat Whatsapp-ryhmien viestinvaihdon perusteella täyttyvän tyypillisesti minuuteissa. 

MTV Uutisten tekemän tekaistun hakemuksen yhteydessä annettuun puhelinnumeroon tuli reilun kahden viikon aikana kaksi sijaisopettajatarjousta yksityisellä Whatsapp-viestillä.

Joistain kouluista myös soitettiin MTV Uutisten antamaan numeroon, mutta puheluihin ei vastattu. Näin ollen tiedossa ei ole, oliko kyse esimerkiksi työtarjouksista tai haastattelupyynnöistä.

 

Lue myös:

    Uusimmat