MTV selvitti: Tekaistulla henkilöllisyydellä pääsi jopa 35 koulun sijaisopettajalistalle

Valehenkilöllisyydellä pääsi koulujen sijaisopettajalistoille 0:51
Valehenkilöllisyydellä pääsi kymmenien helsinkiläiskoulujen sijaisopettajalistoille.

MTV Uutiset haki kaikkiin Helsingin peruskouluihin sijaisopettajaksi tekaistulla henkilöllisyydellä. Valehenkilö hyväksyttiin kymmenille sijaisopettajalistoille.

MTV Uutiset pääsi tekaistulla henkilöllisyydellä 35 helsinkiläisen peruskoulun sijaisopettajalistalle. Vain kolme koulua pyysi ottamaan mukaan rikosrekisteriotteen ennen ensimmäistä sijaisuutta.

Sijaisopettajalistalla tarkoitetaan koulun ylläpitämää listaa henkilöistä, jotka voivat sijaistaa opettajia esimerkiksi sairaustapauksissa.

MTV Uutiset selvitti koulujen sijaisopettajakäytäntöjä tekeytymällä 26-vuotiaaksi Mikael Hakaniemeksi ja pyrkimällä jokaiseen Helsingin kaupungin listaamaan peruskouluun sijaiseksi sähköpostihakemuksella. 

Valehenkilöllisyydellä esiintyminen on medialle poikkeuksellinen tiedonhankintamenetelmä. Selvitys toteutettiin poikkeuksellisilla tiedonhankintamenetelmillä asian yhteiskunnallisen merkityksen vuoksi.

Suomessa on käyty keväällä ja kesällä yhteiskunnallista keskustelua oppilaiden sekä lasten ja nuorten turvallisuudesta.

Kaikkiin helsinkiläiskouluihin lähetettiin sama sähköpostiviesti, jossa kerrottiin työkokemuksesta ympäripyöreästi nimeämättä yhtäkään työpaikkaa. 

Hakemuksessa ei ollut ansioluetteloa, suosittelijoita tai hakijan kuvaa. Tekaistulla hakijalla ei myöskään ollut opetuskokemusta.

Hakemuksia lähetettiin elokuun lopulla yhteensä 111. Näistä kouluista 12 on yksityisiä sopimuskouluja ja loput kaupungin ylläpitämiä peruskouluja.

Torstaihin 5. syyskuuta mennessä 35 koulua lisäsi tekaistun Mikaelin sijaisopettajalistalle ilman soittamista, tapaamista, tai esimerkiksi yksittäisiä kysymyksiä laajempaa sähköpostihaastattelua. 

Niistä sijaisopettajalistoista, joihin Mikael pääsi, yli puolet toimii Whatsapp-ryhmien kautta. Whatsapp-sijaisryhmien jäsenmäärät vaihtelivat reilusta paristakymmenestä lähes 300 henkilön ryhmiin.

Näistä 35 koulusta 32 on Helsingin kaupungin ylläpitämiä peruskouluja ja loput kolme yksityisiä sopimuskouluja.

Kolme helsinkiläiskouluista halusi tavata tekaistun hakijan ennen sijaislistalle lisäämistä. MTV Uutiset ei sopinut tapaamisia.

Jotkut kouluista kertoivat käyttävänsä julkisten toimijoiden omistamaa henkilöstöpalvelua sijaisopettajien rekrytoinnissa. MTV Uutiset ei pyrkinyt koulujen sijaisopettajiksi tätä reittiä. 

Artikkeli jatkuu linkkien jälkeen.

Lue myös: 

Sijaisia tuomittu seksuaalirikoksista

Lasten ja nuorten turvallisuus on ollut keväällä ja kesällä yhteiskunnallisen keskustelun aiheena.

Kesällä rippileirillä epäillään tapahtuneen seksuaalista ahdistelua, josta uutisoi Helsingin Sanomat. Lisäksi aikuisen miehen kerrottiin tekeytyneen isoseksi toisella rippileirillä.

Sijaisopettajia on myös tuomittu seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Esimerkiksi marraskuussa 2023 Kanta-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi peruskoulun sijaisopettajana työskennelleen miehen törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä kolmeksi vuodeksi ehdottomaan vankeuteen. Tuomio ei ole lainvoimainen. 

Aiemmin samana vuonna Päijät-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi Ilta-Sanomien mukaan sijaisopettajana työskennelleen miehen lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Tuomio ei ole lainvoimainen. 

Sijainen löytyy minuuteissa

MTV Uutiset sai loppukesästä juttuvinkin helsinkiläiskoulujen sijaisopettajaprosesseista, joita kuvailtiin vaihteleviksi ja huolta herättäviksi.

MTV Uutisten selvitys paljastaa, että sijaisuuksia on koulujen sijaisopettajalistoilla tarjolla päivittäin.

Tyypillisesti koulut etsivät jo aamupäivän aikana yhtä tai useampaa sijaista. Osa kouluista kertoo sijaisuuden menevän sille sijaisopettajalistalla olevalle, joka ilmoittaa ensimmäisenä olevansa käytettävissä.

Opettajien sijaisuudet vaikuttavat Whatsapp-ryhmien viestinvaihdon perusteella täyttyvän tyypillisesti minuuteissa. 

MTV Uutisten tekemän tekaistun hakemuksen yhteydessä annettuun puhelinnumeroon tuli reilun kahden viikon aikana kaksi sijaisopettajatarjousta yksityisellä Whatsapp-viestillä.

Joistain kouluista myös soitettiin MTV Uutisten antamaan numeroon, mutta puheluihin ei vastattu. Näin ollen tiedossa ei ole, oliko kyse esimerkiksi työtarjouksista tai haastattelupyynnöistä.

Rikosrekisteriä ei juuri kysytty

Oikeusrekisterikeskuksen mukaan rikosrekisteriote tarvitaan, jos henkilö ryhtyy toimimaan alaikäisten kanssa työ-, opiskelu- tai vapaaehtoistehtävässä.

Käytännön on tarkoitus suojella alaikäisiä.

Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimialan mukaan kaikkien määräaikaiseen virkasuhteeseen otettavien sijaisopettajien tulee toimittaa rikosrekisteriote.

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n puolestaan ohjeistaa, että "työnantaja on velvollinen pyytämään rikosrekisteriotteen nähtäväksi, jos alaikäisten kanssa päivittäin toimivan opettajan palvelussuhde kestää vuoden aikana yhteensä yli kolme kuukautta".

MTV Uutisten selvityksessä tekaistun Mikaelin sijaisopettajalistoilleen ottaneista 35 helsinkiläiskoulusta vain kolme pyysi ottamaan mukaan rikosrekisteriotteen ennen ensimmäistä sijaisuutta.

Valtaosa kouluista ei maininnut rikosrekisteristä mitään.

Vaikuttaa siis siltä, että yksittäisiä opettajansijaisuuksia pystyy tekemään helsinkiläiskouluissa ilman rikosrekisterin toimittamista. On tietenkin mahdollista, että rikosrekisteriä olisi pyydetty myös tekaistulta Mikaelilta, jos työtarjouksiin olisi tartuttu.

Perehdytykseen pyritty panostamaan

OAJ:n mukaan myös lyhytaikaiset sijaiset pitää perehdyttää.

Kysyimmekin useilta kouluilta sijaislistalle pääsyn yhteydessä, mitä pitää huomioida ennen mahdollista ensimmäistä työvuoroa.

Perehdytyksessä pitäisi OAJ:n mukaan selvitä ainakin tehtävät ja vastuualueet, työohjeet, työpaikan tilat, työskentely-ympäristö, turvallisuus- ja työsuojeluasiat, työyhteisön toimintatavat ja palvelussuhteen ehdot, kesto sekä työaika ja palkka-asiat.

Perehdytykseen on pyritty panostamaan, kerrotaan Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimialasta MTV Uutisille. Tehtävää helpottamaan on laadittu perehdytyskansio, jonka ovat tehneet kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimiala yhdessä rehtoreiden ja koulujen kanssa.

Helsingin kaupungin laatimassa perehdytyskansiossa on osio esimerkiksi turvallisuudesta. Opettajien ammattitaitoinen toiminta turvallisuustilanteessa nousi esille huhtikuussa, kun yksi lapsi kuoli ja kaksi loukkaantui vakavasti Viertolan kouluampumisessa.

Epäselvää on, kuinka paljon sijaisopettajilla on aikaa tutustua perehdytyskansioon. Eräs koulu suositti tulemaan ensimmäisellä kerralla paikalle noin 15 minuuttia ennen omien tuntien alkua, jotta ehtii "hakemaan avaimet ja tutustumaan sijaiskansioon".

Onkin mahdollista, että koulut olisivat pitäneet perehdytyksen ennen ensimmäistä oppituntia. Perehdytys olisi tässäkin tapauksessa todennäköisesti tehty vasta sen jälkeen, kun ensimmäinen sijaisuus olisi vastaanotettu esimerkiksi Whatsapp-ryhmässä.

Yksikään tekaistun Mikaelin listoilleen ottaneista helsinkiläiskouluista ei pyytänyt allekirjoittamaan työsopimusta ennen sijaislistalleen lisäämistä.

"Kohtuullisen levottomia oppilaita"

Koulujen sijaisopettajalistoille otetuille henkilöille annettiin tietoja, ohjeita ja neuvoja, joita voi kuvailla kokonaisuudessaan hajanaisiksi ja vaihteleviksi.

Esimerkiksi vain yksi tekaistun Mikaelin sijaislistalleen ottaneista kouluista tarjosi oma-aloitteisesti mahdollisuuden tulla etukäteen sovittavana ajankohtana tutustumaan kouluun ja seuraamaan oppitunteja.

Eräs peruskoulu mainitsi, että heillä on "kohtuullisen levottomia oppilaita".

Toisen koulun mukaan sairauden vuoksi poissa olevilla opettajilla ei ole velvollisuutta lähettää ohjeita sijaisille.

Kyseisen koulun mukaan sijaisen tulee täten "suunnitella ja pitää tunnit" sekä olla valmis "heittämään lennosta aineesta kuin aineesta jotain".

Jotkut Helsingin peruskoulut kertoivat sähköpostitse, miten kouluun saapuessa tulee toimia esimerkiksi sisäänpääsyn suhteen. Yhden ovikellon mainittiin olevan rikki.

Kaksi koulua lähetti koulujen pohjapiirrokset, joista selvisi muun muassa se, missä huoneissa kukin kouluryhmä on.

Jotkut koulut ilmoittivat, että ensi kertaa sijaisopettajaksi saapuessa tulee täyttää perustietolomake. Myös verokortin tarpeellisuudesta muistutettiin.

Näin juttu tehtiin

MTV Uutiset haki sijaisopettajaksi kaikkiin Helsingin peruskouluihin samalla sähköpostiviestillä.

 

Tekaistulle henkilölle luotiin sähköposti- ja Whatsapp-tili sekä hankittiin puhelinnumero. Whatsapp-profiilissa oli kuva, mutta ei kasvokuvaa. 

 

Hakemus ei sisältänyt ansioluetteloa tai kuvaa.

 

Hakemuksessa käytettiin nimeä Mikael Hakaniemi. Tuolla nimellä ei löydy sosiaalisen median profiileja. Häntä ei siis ole mahdollista sekoittaa todelliseen henkilöön näiden palveluiden kautta.

 

Hakemuksessa ilmoitettiin, että haemme nimenomaan opettajan sijaisuuksia, emme siis esimerkiksi kouluavustajan sijaisuuksia.

 

Tekaistun Mikaelin väitettiin olevan 26-vuotias ja asuvan Helsingissä. Mikaelin väitettiin valmistuneen turkulaisesta lukiosta vuonna 2017.

 

Työkokemusta listattiin löytyvän "asiakaspalvelusta, lastenhoitajana toimimisesta ja talvisin esimerkiksi hiihtokeskuksista". Lisäksi väitettiin, että Mikael on asunut ja työskennellyt Ruotsissa. Yhtäkään työpaikkaa ei nimetty.

 

Kaikkiin kouluihin ilmoitettiin jutun julkaisun jälkeen, että Mikael on tekaistu henkilö.

Oikaisu 6.9.2024 kello 8.34: Jutussa luki aiemmin, että "Näistä 35 koulusta 30 on Helsingin kaupungin ylläpitämiä peruskouluja ja loput kolme yksityisiä sopimuskouluja". Kouluista 32 on Helsingin kaupungin ylläpitämiä peruskouluja.

Lue myös:

    Uusimmat