MTV sai haltuunsa kouluselvityksen, jota ei haluttu julkisuuteen – väitettiin suulliseksi, paljastui kirjalliseksi

Helsingin kaupunginhallitukselle annettiin selvitys peruskoulujen ja varhaiskasvatuksen sijaisopettajakäytännöistä sen jälkeen, kun MTV Uutiset pääsi tekaistulla henkilöllisyydellä kymmenien peruskoulujen sijaisopettajalistalle. 

MTV Uutiset on saanut tietopyynnöllä haltuunsa Helsingin kaupunginhallituksen vaatiman selvityksen Helsingin peruskoulujen sijaisopettajakäytännöistä.

Kaupunginhallitukselle annettu selvitys käsittelee useita sellaisia ongelmakohtia, jotka MTV Uutisten juttu Helsingin peruskoulujen sijaisopettajakäytännöistä toi esille.

Vielä maanantaina Helsingin kaupungin perusopetusjohtaja Outi Salo väitti kaupunginhallitukselle annetun selvityksen olleen "suullinen".

Salo ei suostunut tuolloin kommentoimaan selvityksen sisältöä. Salo totesi olevansa virkamies, jonka ei kuulu tuoda julkisuuteen kaupunginhallituksen luottamuksellisia keskusteluita.

– Kaupunginhallituksen asioita ei tuoda julkisuuteen. Selvitys oli suullinen samoista asioista, joista perjantaina on julkisuudessa keskusteltu, Salo perusteli maanantaina puhelimitse.

MTV:n uutinen sijaisopettajakäytännöistä julkaistiin perjantaina. Salo kommentoi tuolloin asiaa muun muassa MTV Uutisille.

Helsingin kaupunginhallitukselle annetun kirjallisen kahdeksansivuisen selvityksen MTV Uutisille luovutti Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimiala, jonka peruskoulujohtaja Salo on.

Salo kommentoi aiempaa väitettään selvityksen "suullisuudesta" MTV Uutisille tekstiviestitse.

– Annoin kaupunginhallitukselle suullisen selvityksen, jonka osana oli diaesitys, Salo kirjoitti.

Salo ei tämän jälkeen vastannut MTV Uutisten viestitse lähettämiin tarkentaviin kysymyksiin.

Helsingin kaupunginhallitukselle annettua selvitystä vaati hallituksen jäsen ja kansanedustaja Sari Sarkomaa (kok.).

Selvitys annettiin kaupunginhallitukselle sen jälkeen, kun MTV Uutiset pääsi tekaistulla henkilöllisyydellä 35 helsinkiläisen peruskoulun sijaisopettajalistalle. Näistä kouluista 32 oli Helsingin kaupungin hallinnoimia.

MTV Uutisten selvitys tehtiin poikkeuksellisilla tiedonhankintamenetelmillä asian yhteiskunnallisen merkityksen vuoksi.

Ei soittoa, ei tapaamista

Helsingin kaupunginhallitukselle toimitetussa selvityksessä todetaan, ettei "(sijais)listalla mukanaolo merkitse sitä, että henkilö palkattaisiin sijaiseksi koululle".

MTV Uutisten tietojen mukaan jo sijaisopettajalistalle pääseminen näytti antavan vahvan mahdollisuuden päästä töihin.

Osa kouluista kertoi sijaisuuden menevän sille sijaisopettajalistalla olevalle, joka ilmoittaa ensimmäisenä olevansa käytettävissä. Osa sijaislistoista toimi Whatsappissa.

Tekaistun hakemuksen yhteydessä annettuun puhelinnumeroon tuli reilun kahden viikon aikana myös kaksi suoraa sijaisopettajatarjousta yksityisellä Whatsapp-viestillä. 

MTV Uutisten tekaisema henkilö pääsi sijaisopettajalistoille ilman soittoa, tapaamista, tai esimerkiksi yksittäisiä kysymyksiä laajempaa sähköpostihaastattelua. 

Tekaistun henkilön työhakemus ei sisältänyt ansioluetteloa, eikä hänellä väitetty olevan aiempaa opetuskokemusta.

Rikosrekisteriotetta vaaditaan nyt

Helsingin kaupunginhallituksen saamassa selvityksessä väitetään, että "ennen kuin uuden sijaisen palvelussuhde alkaa, esihenkilö tapaa uuden sijaisen, arvioi tämän soveltuvuutta ja tarkistaa henkilöllisyyden, todistukset sekä rikosrekisteriotteen".

MTV Uutisilla on tiedossa tapaus, jossa henkilöllisyyttä ei tarkistettu ennen koulusijaisuuden alkua sellaiseltakaan henkilöltä, joka ei ollut aiemmin tehnyt sijaisuuksia.

Eräs koulu puolestaan suositti tulemaan ensimmäisellä kerralla paikalle noin 15 minuuttia ennen omien tuntien alkua, jotta sijainen ehtii "hakemaan avaimet ja tutustumaan sijaiskansioon".

Toinen sijaisuuksia tehnyt henkilö puolestaan on kertonut MTV Uutisille, ettei hän ole tehnyt kirjallisia työsopimuksia kouluilla tekemistään sijaisuuksista Helsingin kaupungin kanssa.

MTV Uutisten selvityksessä tekaistun henkilön sijaisopettajalistoilleen ottaneista 35 helsinkiläiskoulusta vain kolme pyysi ottamaan mukaan rikosrekisteriotteen ennen ensimmäistä sijaisuutta.

Valtaosa kouluista ei maininnut rikosrekisteristä mitään. On tietenkin mahdollista, että rikosrekisteriotetta olisi pyydetty myös tekaistulta henkilöltä, jos työtarjouksiin olisi tartuttu.

Rikosrekisteriotteen hakemuksen käsittelyaika on seitsemän työpäivää, kertoo oikeusrekisterikeskus. Sitä ei siis voi saada erityisen lyhyellä varoitusajalla.

Helsingin kaupunki kertoi tarkentavansa koulujensa sijaisopettajien rikosrekisteriotteen tarkastuskäytäntöä MTV Uutisten selvityksen julkaisemisen jälkeen.

Ennen MTV Uutisten selvityksen julkaisua kaupungilta kerrottiin MTV Uutisille, että määräaikaiseen virkasuhteeseen otettavien sijaisopettajien tulee toimittaa rikosrekisteriote.

– Yksikin päivä on määräaikaisuus, perusopetusjohtaja Salo totesi selvityksen julkaisun jälkeen.

Pohjapiirroksia ei lähetetä "turvallisuussyistä"

Helsingin kaupunginhallitukselle toimitetun selvityksen mukaan koulujen pohjapiirroksia ei lähetetä sijaisille "turvallisuussyistä".

Kaksi koulua lähetti koulujen pohjapiirrokset MTV Uutisten luomalle tekaistulle henkilölle ilman tapaamista.

Pohjapiirroksista pystyi esimerkiksi katsomaan, missä huoneissa kukin kouluryhmä on.

Vanhempainliiton toiminnanjohtaja Saija Ohtonen-Jonesin mukaan tämä on "huolestuttavaa turvallisuuden kannalta".

– Yksityiskohtaista tietoa annetaan ihmisille, joita ei ole tavattu. Meidän lapsemme ansaitsevat tässä suhteessa huomattavasti parempaa, Ohtonen-Jones kommentoi aiemmin puhelimitse MTV Uutisille.

Kokoomuksen kansanedustaja Sarkomaa on sanonut jättävänsä eduskunnalle toimenpidealoitteen liittyen koulujen sijaisjärjestelyjen turvallisuuteen ja sujuvuuteen.

Lue myös:

    Uusimmat